Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 8. 2020 09:24:03

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 115

Připojení Base k externím tabulkám různých databází - VYŘEŠENO

Tento dotaz souvisí s mým předchozím dotazem "Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO". Už to nic neovlivňuje, ale spíš jenom pro moji informaci, abych neumřel hloupý :-)


Při experimentování a hledání řešení správy databáze FoxPro jsem zkoušel vyexportovaná data převést i na jiné typy databází (např. Access a další, se kterými umí Base taky komunikovat). A narazil jsem na zajímavou věc, kterou si neumím vysvětlit.


Při připojení Base na FoxPro byly některá omezení vyplývající z podstaty databáze FoxPro, ale základní funkce (tedy přidat nový nebo editovat stávající záznam) byla zachována. Ale při připojení Base na databázi Access nebo na databázi typu Text a Spreetsheet bylo možné pouze data zobrazit a filtrovat, ale nešlo data přidávat a editovat. Jako kdyby byly tabulky zamčené pro úpravu.


Dotaz tedy zní, čím by to mohlo být způsobené. Je báze určená pouze na prohlížení těchto typů databází a nikoliv na jejich plnohodnotnou správu, nebo je chyba někde v nastavení Base nebo databázových souborů ??


Pokud toto někdo ví, tak díky za info

Editoval hdplot (12. 8. 2020 13:21:29)

Offline

#2 12. 8. 2020 12:33:12

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 112

Re: Připojení Base k externím tabulkám různých databází - VYŘEŠENO

Takto sa Base správa "odjakživa". Ja som to spozoroval, ak som ako zdroj údajov použil tabuľku z Calc-u alebo Excel-u.
Dáta je možné upraviť, pridávať, mazať len priamo v tabuľkách prostredníctvorm Calc-u alebo Excel-u (alebo iného tabuľkového procesoru. v Base je možné údaje filtrovať, robiť výpočty (sumáre, priemer, počet...a pod.)  a následne, pomocou prepojenia na ostatné súčasti balíka LO (OO), ich použiť, kde je to potrebné - v Calc, Impresse, Write...
Takže podľa mňa je to vlastnosťou Base... aspoň čo sa týka ak zdroj údajov je "spreedsheet" (to mám overené na sebe).

Čo sa týka "dbf" súborov, tak tam sa to správa rôzne. Súvisí to asi so spomínanou podstatou databáz a zároveň s previazanosťou tabuliek. Niekedy sa mi podarilo zmeniť niektoré hodnoty, ale tie nesmeli byť naviazané na iné tabuľky (dbf súbory). Inak to spôsobilo celkové "rozbitie" databázy v lepšom prípade stačilo opraviť indexy.

V takýchto prípadoch je base ako nejaký "prehliadač" údajov.

Offline

#3 12. 8. 2020 13:18:21

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Připojení Base k externím tabulkám různých databází - VYŘEŠENO

O tabulkách "spreedsheet" jsem věděl, že se Base takto chová. To mě nepřekvapilo - nejsou to typické soubory databázového typu. Ale domníval jsem se, že s klasickou databázovou strukturou umí Base pracovat (v čemž mě utvrdil fakt, že uměla přidávat a editovat tabulky Foxky) a o to víc mě zarazilo, že to neumí s Accessem.


Je jasné, že přímým pžístupem do tabulek se může rozhodit integrita mezi tabulkami, ale to už by byl další krok - vytvořit formuláře, které by tyto vazby pohlídaly a doplňovaly. Pokud ale z principu nemůžu zadat nový záznam, tak to nelze prakticky použít pro SPRÁVU DATABÁZE, ale pouze pro NAHLÍŽENÍ DO DATABÁZE. A takto napřímo jsem to nikde uvedené nenašel.


Mám tedy potvrzeno, co jsem si myslel, díky za info.

Offline

Zápatí