Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 3. 2020 14:00:50

Detrich
Člen
Registrace: 15. 3. 2020
Příspěvků: 6

K čemu slouží formát/ukotvit když to nefunguje?

Tedy alespoň mně to nefunguje, je to stínované.

K ukotvení musím použít Zobrazit/ukotvit řádky a sloupce. Drobet mě to štve, protože  původně to bylo nelogicky v Okno/  potom logicky ve Format/  a dnes je to  (uznávám, že také logicky) pod Zobrazit.
Děkuji za odpověď.

Offline

#2 29. 3. 2020 14:35:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: K čemu slouží formát/ukotvit když to nefunguje?

Musíte se postavit jinam nežli do první buňky. Tam nic nezalomíte.


     Když vyberete například druhý řádek - zadáte ukotvit, ukotví se první řádek. Podobně třetí řádek ukotví první dva řádky. Když to uděláte se sloupcem (například D) budou ukotveny první 3 sloupce.
     Když se postavíte například do buňky C3 a zadáte ukotvit - ukotví se jak 1. a druhý řádek, tak první dva sloupce.


     V LibreOffice lze ještě použít volbu UKOTVIT BUŇKY > volba buď první řádek, nebo 1. sloupec. Nepíšete zda používáte "LibreOffice", nebo "ApacheOpenOffice" - ale je to velice podobné. Nejsme vědmy > co používáte nevíme. Popis u Vás nemusí fungovat a Vy se budete divit. LO i AOO mají často jiný popis přístupu a podobně.


     Něco si do sešitu napište, něco zalomte a rolujte - zalomený řádek/sloupec se podsouvá pod zalomení (řádku, sloupce).

Editoval neutr (29. 3. 2020 14:42:20)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 29. 3. 2020 20:18:54

Detrich
Člen
Registrace: 15. 3. 2020
Příspěvků: 6

Re: K čemu slouží formát/ukotvit když to nefunguje?

Mám Libre office Verze: 6.4.2.2 (x64) Win 10 -64
Ukotvit ze Zobrazen/   není problém.
Já píši o Formát/Ukotvit   kde se zobrazují tři teoretické možnosti (k buňce,k buňce - měnit velikost s buňkou,
   ke stránce). Ovšem všechny tři možnosti jsou šedé, jakoby neplatné a nefungují ať zkouším co zkouším. Před aktualizací jsem měl verzi 6.3. a také to nefungovalo.

Offline

#4 29. 3. 2020 21:12:44

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 209

Re: K čemu slouží formát/ukotvit když to nefunguje?

Formát/ Ukotvit -> nabídka je pro vložené obrázky nebo jiné objekty jako třeba kresba z Drawu atd.

Vložte třeba do buňky obrázek a pak změňte velikost celého sloupce a uvidíte sám co vám to udělá pro jednotlivé volby.

Offline

#5 30. 3. 2020 06:31:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: K čemu slouží formát/ukotvit když to nefunguje?

Omlouvám se. Z Vašeho příspěvku jsem nepochopil, že jde o obecnou kotvu objektu, ale bude to tím že je podivně postavená otázka. Bylo by to jiné pokud by na začátku (nebo i jinde) bylo uvedeno asi toto : Nefunguje mi ukotvení objektu (obrázku, vzorce a podobně).


Detrich napsal(a)

Tedy alespoň mně to nefunguje, je to stínované.

K ukotvení musím použít Zobrazit/ukotvit řádky a sloupce. Drobet mě to štve, protože  původně to bylo nelogicky v Okno/  potom logicky ve Format/  a dnes je to  (uznávám, že také logicky) pod Zobrazit.
Děkuji za odpověď.

     Princip je ale asi stejný ve smyslu popsané podstaty s mou první odpovědí. OBJEKT MUSÍ BÝT NEJPRVE VYBRÁN! Zašedlé nabídky signalizují, že program neví co má kotvit a proto nenabízí kam a jak.


Postup bych doporučoval následující :
1.) - klepnout myší na objekt (obrázek ap.) nejlépe pravým myšítkem.
2.) - Vybrat z kontextového menu volbu UKOTVIT. (popřípadě z hlavní nabádky).


     Správně vybraný objekt se projevuje tak, že jsou vidět úchopové body objektu (modré čtverečky po obvodu - vždy v rozích a polovině strany.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí