Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 11. 2019 19:58:23

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 224

Jak tisknout dlouhou tabulku do více sloupců výstupu?

Dobrý den,
mám dlouhou tabulku se dvěma sloupci a rád bych ji měl vytištěnou tak, že budu mít na jedné stránce výtisku dva (či více) sloupců. Tedy něco jako když ve Writeru rozdělíte stránku na sloupce a text se přelívá mezi nimi, nebo když to umí ovladač tiskárny.

Je možné takto přizpůsobit výstup nativně v LO?

Offline

#2 5. 11. 2019 22:05:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Jak tisknout dlouhou tabulku do více sloupců výstupu?

Ano dá se to tak udělat. jenom nevím jestli si rozumíme v detailu. Ten tisk bude dělaný z Calcu, nebo to chcete dostat do Writer(u)?
    U Calcu jde o zadání "printarea" a tisk přizpůsobit šířce tiskové strany. Pokud by některý sloupec obsahoval více textu nežli druhý jsou možnosti dvě. Buď zmenšit (zvětšit) písmo v některém řádku. Řádek by měl být naformátovaný tak aby se automaticky přizpůsobil a zalamoval.
    Toto se nastavuje FORMÁT > BUŇKY > karta ZAROVNÁNÍ. Zde jsou volby možností jako zalamovat text, nebo přizpůsobit velikost písma. Problém je v tom, že z principu jsou řádky formátované pro oba sloupce stejně. Někdy by to možná vystačilo. Pokud nikoliv musí se udělat individuální úprava spočívající ve sloučení buněk jdoucích bezprostředně za sebou. Předpokládám že si rozumíme v tom jak to dělá Writer - prakticky při dvou sloupcích přetéká text mezi sloupci. Writer to umí ještě jinak pomocí sekcí respektive rámců. Tohle se musí v Calcu řešit jinak.


    Lze to řešit manuálně pomocí vzorců, které otestují délku řetězce mezi buňkami stejného řádku. Pokud budou řádky přibližně stejně "nabobtnané", lze to řešit přizpůsobeným řádkem který si zalomí text a zvětší se na potřebnou výšku. Pokud je ale jeden text značně delší nežli v druhém sloupci (a stejném řádku) je právě nutné sloupec posunout o buňku, nebo více vše dolů, sloučit buňky.
    Tím získáme určitou asynchronizaci která se musí na konci manuálně vyrovnat aby oba sloupce byly stejně dlouhé. Pokud by to byly tisíce řádků tak to už manuálně nedoporučuji přestože vzorce mohou testovat délku textu a určit kolik řádků se musí přidat (a sloupec posunout dolů).
    Ovšem vlastní sloučení buněk by se muselo dělat individuálně. Jelo by se pomocí Ctrl+šipka dolů až skončíme před první prázdnou buňou. Tam stačí podržet Shift a šipkou dolů vybrat text spolu s prázdnými buňkami > pomocí ikony sloučit buňky sloučíme a také musíme asi správně zarovnat protože po sloučení se text automaticky centruje.


    Vlastní vzorce na obsah textu musíme zjistit empiricky. Souvisí to zejména s velikostí a typem písma. Já osobně bych to řešil manuálně vzorci tak že každý sloupec bych řešil na jiném listu. Po úpravě bych oba sloupce vložil do stejného listu a popřípadě srovnal velikosti sloupců aby se moc nelišily. Takže například ve slopci A první sloupec, sloupec "B" bych udělal v nějakém rozměru aby bylo oddělení sloupců vidět. Druhý sloupec bych vložil do sloupce "C". Následně by se měla udělat grafika (prvky tabulek - nejspíš nějaká minimalizovaná forma).
    Vlastní tisk se musí zadat jako oblasti tisku pro tisk na reálné médium. Při tom je možné navolit opakující se záhlavía podobně. Ale já tuším co asi děláte a potřebujete to pro nějakou nápovědu. Pokud by to byla opakující se práce - je potřebné makro. Nic složitého to není a může se to spojit i s exportem ap.


    Jsme určitě schopni vytvořit optimální nástroj který může dělat mnoho různých věcí. Dokonce by to mohl být i výstup ve formátu XML respektive HTML. Jsem schopen udělat také návod jak to řešit rychle manuálním způsobem. Takový postup je pro jednorázové práce méně náročný nežli přizpůsobovat makro.
    Pokud poskytnete základní údaje nebo i přímo ostrá data tak to jistě uděláme (je nás víc kteří jsou tohoto schopni a tak se vyjadřuji v množném čísle).


PS : Napadlo mne, že pokud nejde o synchronizované řádky ve sloupcích tak se to řeší sndněji jako 1 dlouhý sloupec, který se upraví a nakonec rozdělí na poloviny. Představoval jsem spíš tabulku s paralelním originál anglickým textem a vedle česky. Tam by se muselo operovat se zarovnáním nebo i velikostí písma pokud by to bylo nehezké. Jenže potom žádné extra úpravy nepotřebujete - nanejvýš vložit oddělující čáry nebo prázdné řádky ap.

Editoval neutr (5. 11. 2019 22:21:33)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 5. 11. 2019 23:17:19

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 224

Re: Jak tisknout dlouhou tabulku do více sloupců výstupu?

Mockrát děkuji za, tak jako vždy, vyčerpávající nastínění řešení.
Než o formátování pomocí maker či jiných skriptů jsem si chtěl ověřit, jestli lze v calcu jednoduše nastavit formát tak, aby byl výstup rozdělen na sloupce.
Občas vytvoříme z našeho systému nějaký výpis (řádky s obsahem dvou sloupečků text, číslo) a prostě jsem ho nechtěl mít tioštěný na 8 stranách ale jen na 4 (kde by na jedné straně byly dva sloupce).
Asi by šlo si vytvořit jednoduchý vzorec, který by prostě část obsahu kopíroval do vedlejších buněk, to ale není ono a chtěl jsem to realizovat za pár vteřin, proto jsem uvažoval spíš o formátování výstupu (nastavení tisku na víc sloupců) než o vzorce, jsou to výstupy na jedno použití.

Musím ale říct, že toto fórum opět potvrdilo, že lze vyřešit opravdu mnoho a v případě nouze se lze spolehnout, že zdepřítomní kolegové dokáží rychle a kvalitně poradit. Díky!

Offline

#4 5. 11. 2019 23:34:38

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 842

Re: Jak tisknout dlouhou tabulku do více sloupců výstupu?

Řada tiskáren "umí" více sloupců ve vlastní režii, obvykle je třeba nastavit vhodnou velikost stránky a tiskárna může tyto stránky umístit na papír třeba vedle sebe.

Offline

#5 6. 11. 2019 08:40:30

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 224

Re: Jak tisknout dlouhou tabulku do více sloupců výstupu?

Ano to vím, psal jsem to výše, bohužel instalované ovladače toto neumí.
Nevadí, díky.

Offline

Zápatí