Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 10. 2019 21:47:19

espena
Člen
Registrace: 25. 10. 2019
Příspěvků: 2

Velké písmeno

Dobrý den, můžu v Impressu vypnout automatické psaní prvního velkého písmena za odrážkou?
Díky

Offline

#2 26. 10. 2019 06:17:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Velké písmeno

Toto se týká automatických oprav. Dá se to vypnout v nastavení Libre Office NÁSTROJE > NASTAVENÍ AUTOMATICKÝCH OPRAV > karta MOŽNOSTI. Pro Apache OpenOffice je nastavení podobné - tedy v nabídce NÁSTROJE stejný nadpis jen asi třetí od konce. V obou případech odstraníme zaškrtnutí "první písmeno velké".


     Požadovaná vlastnost souvisí s odrážkami jen málo. Dá se do určité míry přelstít defaultní nastavení automatických oprav aniž by se tyto musely vypínat. Vypnutí totiž platí pro celý dokument. Není obvyklé aby nový odstavec začínal malým písmenkem na začátku věty ale je to možné. Dělá to například paragraf který ale nemá verzi "velkého písmene".
     Proto můžete udělat svůj VLASTNÍ STYL pro určitý stupeň osnovy kde nebude navolena žádná odrážka. Tam byste potom měla používat například pomlčku, nebo také klasické číslo (a podobně znaky které nemají malý a velký tvar). Také existuje možnost zadat pouze mezeru, ale to se musí zajistit také v opravách. Podstatné je aby za prvním znakem odstavce NEBYL ZNAK KTERÝ UKONČUJE VĚTU. Tedy tečka, středník a podobně.
     
     
     Nevím zda se potom musí nastavit dokument pouze pro čtení. U jinak nastaveného systému který jistě používá další uživatel by došlo zřejmě k "automatické opravě". Zase pokud by to bylo vyexportováno například jako PDF zůstane původní formát.
     
     
     Testoval jsem úspěšně takto s exportem do PDF i obyčejné nastavení - oprava z nabídky FORMÁT > TEXT > MALÁ PÍSMENA - bez toho aniž bych upravoval cokoliv jiného. Ale nedám za to ruku do ohně protože to platí možná jen do okamžiku nežli se soubor prezentace zavře. Ale i toto je řešení. Jde specificky o to aby se neaktivovalo nastavení "smazat PŘÍMÉ FORMÁTOVÁNÍ". Takže i když byste posílala soubor ve formátu ".odp" tak bych doporučoval formát jen pro čtení.
     
     
     Jinou cestou by bylo nastavení aktivních náhrad. Zde bych postup doporučoval jenom v případě, že se bude styl opakovat ve většině prací. Toho si ale musíte být stále vědoma. Za dva roky už nebudete možná vědět jak a kde se to nastavuje a budete přepisovat stejným způsobem "zpět na implicitní nastavení".

Editoval neutr (26. 10. 2019 06:54:12)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí