Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#26 27. 9. 2019 22:03:25

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Jak vyplnit tabulku dle kriteria v prvním sloupci dle druhé tabulky

neutr: jiný postup pro barvy: Já na barvy chodím většinou přes PSPad a konkrétně Nástroje/ Kapátko -> PSPad se poté sám minimalizuje takže se objeví program pod ním (případně přes Alt+Tab se dá dojít k požadovanému programu) ze kterého je třeba vysosnout barvu a pak stačí tím PSPadovým křížkem najet na požadovanou barvu a hned se objeví v hexa hodnotách. Po kliknutí se zkopíruje do PSPadu a pro desítkové RGB hodnoty lze hned použít Nástroje/ Zobrazit barvu.


neutr napsal(a)

Po zkopírování vložíme do kolonky HTML barvy která je už na základní kartě BARVA. Nenechte se odradit. Musíte začít od prvního místa a vkládat znak po znaku (schránkou to tam nedostanete a když začnete odjinud půjde Vám hlava kolem).

Při přidávání vlastní barvy vkládat to do pole HTML ze schránky lze, stačí to tam vybrat přes Ctrl+A a pak vložit Ctrl+V. Obrázek zde https://uloz.to/file/QRUCGcWE8L5D/vlastni-barva-png. Drobná nevýhoda je ta, že ty vlastní barvy to přidá až na konec palety, z toho důvodu pro barvy rovnou edituji soubor standard.soc (viz. zde https://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=5664 ) abych pro vlastní barvy nemusel rolovat kolečkem myši až na konec palety :-).


Ony předdefinované barvy v paletách mívají enormní nevýhodu a to že se jejich složkové hodnoty obměňují v nějakých pravidelných intervalech - např. první barva je RGB(10,10,10) druhá RGB(20,10,10) pak RGB(30,10,10) ... RGB (10,10,20) atd. -> a výsledek je ten, že v takové pravidelnosti složek se ty barvy při více barvách k sobě moc nehodí. Lepší bývá si barvy nadefinovat sám a vyhnout se tomu pravidelnému rozestupu složek, což ale může být též pořádný vopruz -> těch prvních 5 řádků v paletě v tom ukázkovém obrázku jsem si udělal pro barvení mé arabštiny a vyladil jsem to do podoby kdy se mi ty barvy podle mě k sobě hodí, až po několika týdnech. A povedlo se mi to odladit až tak, že jsem to všechno naházel právě do html a odlaďoval to svou starou javascriptovou utilitkou na barvy https://uloz.to/file/3UHPxTWmeAVc/colorcatcher-zip :-).

Kdysi ta utilita byla na Slunecnici a možná tam stále je, ale měla tam jednu chybu a přepínala se nežádoucně na barvu pozadí i když radiobox byl třeba na barvě textu. Ale jelikož jsem tehdy svůj tehdejší web zrušil, tak jsem to tam již neaktualizoval.

Offline

#27 27. 9. 2019 22:04:34

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Jak vyplnit tabulku dle kriteria v prvním sloupci dle druhé tabulky

omylem jsem předchozí příspěvek nahrál 2x :-(

Editoval kamlan (27. 9. 2019 22:05:06)

Offline

Zápatí