Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 31. 8. 2019 15:43:19

jzaoralova
Člen
Registrace: 31. 8. 2019
Příspěvků: 2

Jak odstranit formát kapitol "VYŘEŠENÝ"

Dobrý den,
pokud dostanu text rozdělený do kapitol a pokusím se změnit např. formát stránky z A5 na A4, změní se jen kapitola, v níž je aktuálně kurzor. Ostatní zůstanou beze změny, přestože je přes ctrl-a vybraný a označený celý text. Jak mám prosím postupovat, abych mohla přeformátovat celý text bez ohledu na kapitoly? Díky!

Editoval jzaoralova (31. 8. 2019 17:25:18)

Offline

#2 31. 8. 2019 16:50:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Jak odstranit formát kapitol "VYŘEŠENÝ"

Měla byste uvést v jakém kancelářském balíku a jeho verzi jste toto testovala.


     V posledním LibreOffice Verze: 6.3.0.4 (x64) jsem dokonce včera dělal podobný postup (byť bez přeformátování velikosti stránky) s úspěchem. Ale vím že stačí stát nešťastně například v tabulce nebo rámečku Ctrl+A vybere jen objekt ve kterém stojíte.


     Při formátování popsaným způsobem klepněte někam do textu (ale mimo objekty) stiskněte Ctrl+A. Následně se přesvěčte pomocí tažením svislého posuvníku že je "vymodřen" celý dokument. Tedy od začátku až do konce. Tento postup pomocí posuvníku nesmíte přerušit kliknutím na obsah.
     Nyní zkopírujte obsah celého dokumentu a ihned vložte jinak "jako neformátovaný text", popřípadě rovnou obsah vystříhněte a vložte jako neformátovaný text. Tím by se mělo ztratit veškeré formátování - včetně nadpisů, polí a podobně. Jedná se zejména o to aby se ztratila různá zalomení stránek, různá písma a podobně. Pokud je tam vygenerovaný obsah - respektive jakýkoliv rejstřík budete ho muset nejprve samazat.
     Takto vyčištěný obsah by měl jít už naráz přeformátovat z A5 do formátu A4. Přes to musím upozornit abyste tyto pokusy prováděla na kopii. Nemusí to dopadnout dobře a pak se nic neděje. Ale jde také o něco jiného :


     Na novém formátu práce budete muset vyhledat původně formátované záležitosti. K tomu se vám hodí například rejstřík, který potřebujete z původního dokumentu nakopírovat (jen jako text) do nového formátu. Podle jednotlivých položek - například nadpisy - vyhledáte originální polohu a naformátujete podle příslušné úrovně. Nakonec ten kopírovaný rejstřík smažete a vygenerujete nový přímo v novém dokumentu.
     Dejte pozor na záhlaví a zápatí které nebude k dispozici tak jak by bylo potřeba. S tím souvisí čísla stránek a mnoho dalšího. Celkem nepochybuji že by mohly nastat problémy různého druhu zejména u obsáhlých dokumentů.
     Dokonce bych si dovolil tvrdit, že zejména při změně velikosti stránky se vyskytnou problémy s tabulkami (obecně objekty) přes celé stránky. Pak by se asi vyplatilo skutečně kopírovat a přeformátovat postupně po kapitolách nebo i po jednotlivých objektech. Nejlépe podobným postupem jako jsem uvedl výše. Tedy smazat na kopii originálu rejstříky, a kapitolu po kapitola postupně vystříhnout a vložit do nového (správně naformátovaného) dokumentu. Existují předpoklady, že některé jednotlivé stránky budou rozvrženy do dvou či více sloupců. Takových předpokladů je mnohem více. Například jiné formáty pro úvodní stránku, nebo formáty pro nečíslované stránky ap.

Editoval neutr (31. 8. 2019 16:58:27)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 31. 8. 2019 17:24:55

jzaoralova
Člen
Registrace: 31. 8. 2019
Příspěvků: 2

Re: Jak odstranit formát kapitol "VYŘEŠENÝ"

Dobrý den, děkuji, funguje to!

Offline

Zápatí