Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 8. 2019 08:47:29

jana2520
Člen
Registrace: 25. 8. 2019
Příspěvků: 2

Vyřešeno-po otevření se přenastaví

Dobry den, pouzivam verzi LibreOffice 6.2.4.2. na W10.
Píšu si knihu a vkládám obrázky. Text mám řešen většinou stylem (nadpis 1, tělo textu..). Uspořádám obrázky, uložím, zavřu.
Při opětovném otevření se mi zase změní uprostřed odstavce pár řádku písma na jiný formát a jinou velikost, obrázky se mi rozhází a místo abych pokračovala dál v psaní, tak upravuji původní text tak, aby to zase "odpovídalo" stavu před zavřením dokumentu.
Před zavřením mám v dokumentu třeba 140 stran, po opětovném otevření a zpřeházení je stran 146.
Kde dělám prosím chybu? Co mám kde zkontrolovat?

Editoval jana2520 (27. 8. 2019 10:16:52)

Offline

#2 25. 8. 2019 09:54:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Vyřešeno-po otevření se přenastaví

Jano tyto chyby se týkají zejména procesů kdy kopírujete do své práce texty z jiných dokumentů. Pokud obsah píšete (nevkládáte) automaticky se to podřizuje přednastaveným formátům. Ty jsou rozsáhlé. Například od typu, velikosti, barvy a efektů pro písmo až přes řádkování, rozpal písma, mezery mezi názvy kapitol a obsahem (před i za). Nejčastě toto asi umí různé typy písma a mezery nezi řádky.


     Já bych Vám doporučoval vždy když taháte něco hotového z venčí > okamžitě vše naformátovat nejlépe odstavec po odstavci. Pokud totiž systém neví, že dostal název > udělá jen velké písmo (popřípadě další formátování). Pokud to uděláte takto, tak příští naformátování "tělo textu" zahladí všechny špatně nasměrované formáty.
     Doporučil bych osvojit si postup volba okna NASTAVIT STYL ODSTAVCE (roletka těsně vlevo nad stránkou) VÝCHOZÍ STYL > AKTUALIZOVAT PODLE VÝBĚRU. Musíte ale vědět že takto spíš vložíte původní styl do vašich stylů. Jenže jde například o formátování poznámek které se dělá dodatečně pracně a podobně například tabulky.
     Pokud nechcete přebírat styly zvolte na vložený výběr jenom VÝCHOZÍ STYL. V tomto směru těžko radit zda zanechat původní převzaté formáty, nebo raději ihned vše převest na Váš systém stylů. Můžete mít ale například problém s jednou věcí která odstranit takto snadno nejde.


     Je možné, že používáte nějaké DDE propojení respektiva aktualizace - tam by to nebylo nic divného. Podívejte se raději na ÚPRAVY > vše na konci pod čarou počínaje ODKAZY. Jakmile najdete aktivní propojení bude to nejspíš důvod. Aktivní jsou takové, které se dají otevřít. Ty zašedlé signalizují že nic takového neexistuje. Nejčastěji by šlo asi o ODKAZY NA EXTERNÍ SOUBORY, POLE - NEJSPÍŠ Z DATABÁZE, OBJEKTY (obrázky a podobně).
     Pokud byste našla aktivní propojení - otevřete ho a propojení zrušte. Tím získáte embedding který se už nebude formátovat a doplňovat... Podobným ale nebezpečným postupem je "vybrat vše", zkopírovat a vložit vše jen jako "neformátovaný text". Tím byste přišla o všechna číslování, pole ale také o nechtěné jevy. Toto raději otestujte na kopii originálu - jinak může nastat problém.



     Je také možné že jde o chybu LO, ale to můžete otestovat přeinstalováním. Já se přikláním spíš k chybné volbě formátů které se dá čekat při kopírování z html a podobně z jiných zdrojů byť by šlo o ODF Writer jiného původce.

Editoval neutr (25. 8. 2019 09:56:38)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 27. 8. 2019 10:14:16

jana2520
Člen
Registrace: 25. 8. 2019
Příspěvků: 2

Re: Vyřešeno-po otevření se přenastaví

Děkuji moc, asi to zabralo.

Offline

Zápatí