Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 7. 2019 08:17:40

PALDA
Člen
Registrace: 19. 7. 2019
Příspěvků: 1

Kalendář

Dobrý den,
seznamuji se s databází BASE a chtěl bych si tam připnout kalendář nebo nějak jinak psát, kdy co udělám, tak aby se mi tam zobrazilo datum "zapsání". Poradíte mi, napsal jsem dotaz srozumitelně nebo spíše "čínsky" ?

Díky Martin

Offline

#2 29. 7. 2019 09:21:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Kalendář

Ne není to až tak nesrozumitelné. To co byste měl spíš osvětelit je skutečnost zda máte nějaké zkušenosti s prací v nějakém jiném databázovém systému, nebo zda s databázemi začínáte a nevíte nic moc.


     Vlastní provedení záznamu aktuálního data - nejlépe časového razítka lze zajistit funkcí NOW(), kterou ale v Base nenajdete. Je tam možnost výběru datumu, ale to co požadujete je nutné zajistit makrem, nebo editací zdrojové tabulky nejlépe v Calcu.
     Vámi naznačený záměr se dá řešit snadno zejména Calcem. Najdete si na internetu plánovací kalendář na požadovaný rok, nakopírujete do Calcu (uložíte) který potom načtete do Base pomocí volby z "Průvodce databází" > Připojit se k databázi > vybrat SEŠIT > přepnout tlačítkem DALŠÍ > tlačítkem PROCHÁZET vyberete ten uložený Calc > tlačítkem DALŠÍ se dostanete do poslední volby. Nyní je na Vás abyste rozhodl zda zaregistrujete databázi či nikoliv a také zda ji hned otevřete pro úpravy, nebo spustíte průvodce vytvořením tabulky.


     Obecně bych doporučil neregistrovat testovací verze, ale když už to budete mít osahané - tak naopak by doporučil databázi registrovat. Poikud je registrovaná můžete ji otevřít ve Writer pomocí volby "Zobrazit zdroje dat". Takže nemusíte spouštět Base, ale stačí si jen zobrazit a zde si najít a vykopírovat co potřebujete.
     Pro začátek bych také doporučil OTEVŘÍT DATABÁZI PRO ÚPRAVY. Má to výhodu - po uložení se otevře Base pro úpravy a jsou tam vidět nalevo listy Calcu jako tabulky. Nemusíte vůbec vymýšlet nějaká integritní pravidla, jak tam zadávat a podobně.
     Na pravé straně je vidět nabídka "Žádné" nebo "Dokument". Vyberte si některou viditelnou tabulku (bude vymodřena) a zadejte volbu "Dokument". Za momentíček se Vám obsah listu ukáže v náhledu. Pak už na to musíte systematicky. Jak tuto tabulku otevřít k úpravám, nebo jak udělat dotazy (nativní, SQL), formuláře(to je celkem nejdůležitější znalost) a sestavy (slouží k tisku pomocí tiskárny ap.).


     Nevím do jaké míry znáte možnosti Base. Předpokládám, že jste začel před 10-ti dny a studoval návody, postupy a podobně. Takže něco už asi víte. Dotaz na zápis datumu a nebo také času vytvoření by měl být samostatný sloupec odkud můžete pomocí dotazu tahat patřičnou hodnotu například do formuláře. Ten ale může mít mnoho podob a tak Vám nemuhu říct jak to má vypadat. To byste musel víc problematiku upřesnit.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí