Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 5. 2019 13:58:50

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 171

Zrychlení práce s obrázky v Calc

Hezký víkend,

je nějak možné optimalizovat práci s obrázky v Calcu?
Představte si že máte 1000 obrázků každý v jednom řádku a dáte polovinu řádků schovat. Je to otázka i dvou minut a to i když obrázky mají jen cca 3kb každý.
Zkusil jsem rozchodit i OpenCL na Nvidia ale to nemá žádný vliv.

Pomohlo by kdyby byli fotky nalinkované? Netestoval jsem pač by jsem to dělal asi celý den než bych tam nalinkoval 1000 fotek.

Nebo je možné fotky zobrazit dodatečně třeba až po schování řádků nějakým vzorcem nebo makrem?

Dělám tuto operaci cca 50x denně tak by to pro mě mohlo znamenat ušetření třeba až 100 minut času denně smile

Offline

#2 19. 5. 2019 14:39:41

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 171

Re: Zrychlení práce s obrázky v Calc

Povšiml jsem si že při pokusu kdy skrývám řádky kde žádné fotky nejsou ale při tom kolem jich spousta tak je skrytí okamžité.
Navazuji na toto téma https://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=5582
Možná kdyby šlo nejdříve fotografie z řádků smazat a až poté řádky odstranit nebo schovat. Ruční postup je pro počítač bleskový, teď jen jak to udělat automaticky.

Editoval barevnej (19. 5. 2019 14:41:31)

Offline

#3 19. 5. 2019 14:47:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Zrychlení práce s obrázky v Calc

Hodně podobný dotaz tady byl celkem nedávno. Také tam byl požadavek na skrývání řádků (a tím i obrázků). Už nevím kdo se ptal ale bylo to nějak řešeno.
    Jen pro informaci : existovalo rozšíření které dovedlo pracovat s takto definovanou galerií. Dokonce přizpůsobovalo výšku řádku každému obrázku, nebo šlo také obrázky zmenšit na jednotnou maximální velikost.
    Myslím že se šířka sloupce přispůsobila nějširšímu obrázku. Samozřejmě každý obrázek byl kotven k buňce (proto se dal skrýt tak že se skryl řádek). Před obrázkem byla buňka s popisem. Rozhodující je ale jméno obrázku pod kterým je uložen.


    Nevím jestli toto rozšíření ještě funguje, ale není problém to udělat pomocí maker včetně dávkového načtení všech obrázků z adresáře. Vím o některých problémech - zejména s formáty ale některá makra fungují i bez zkoumání formátu. Jen se může stát, že to Calc nebude umět zobrazit.
    Často se jedná o galerie stažené z eshopů - potraviny + popis jako gramáž a podobně + cena kterou je potřeba měnit. Jiný případ jsem řešil u QR kódů. Tedy v prvním sloupci data k zakódování a ve sloupci B vlastní obrázek z Google (načteno makrem). Určitý typ čárového kódu lze udělat pomocí textu, ale zase jde o to co je potřeba. Čárové kódy jsou také ponejvíc obrázky.


     Skrývat obrázky jako takové lze dobře makrem, jen je potřeba nějak počítači sdělit co má skrýt - třeba v pomocném sloupci ap. To rozšíření bylo dobré a psal o něm Petr Valach - ale je to tak dva - tři roky možná více. Otestujte vyhledávání v článcích. Také by to mohlo být v tipech.
     V jiném případě chápu že byste měl zájem o automatické načtení obrázků z adresáře a potom hlavně o skrývání. Promyslete si jak to má vypadat. Ty poznámky k obrázku jsou nutné do eshopu a do názvu obrázku je nelze pustit - nejvýš katalogové číslo odkud se sekundárně načte poznámka.
     Obrázky by měly být nejlépe stejného typu. Stačí nastavit adresář a koncovku - třeba ".jpg", ".tiff", ".bmp" a podobně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 19. 5. 2019 14:58:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Zrychlení práce s obrázky v Calc

Mezitím jste upřesnil, že máte zájem o postup smazat obrázek + smazat řádek. Problém je opět v tom názvu obrázku který musíme mašině ukázat. Zřejmě to je ten důvod proč to trvá. Tady by šlo odzkoušet "embedding" obrázky a proti tomu obrázky odkazované. Myslím že odkazované obrázky by mohli makat rychleji. Tvrdě natagovaný obrázek musí calc otestovat a zjistit název - následně smazat. Tohle by mohlo zmizet tím že existuje odkaz.


PS :
    Když by se dokázaly vyseparovat názvy obrázků určených ke smazání - šlo by je smazat naráz v DRAWPAGE a potom cyklem smazat prázdné řádky. Tohle by vedlo na mezioperaci ale možná by se to časově vyplatilo. Jenže já mám dojem, že tehdy se ty názvy naflákali stejnou příponou takže v tom asi bude zmatek.

Editoval neutr (19. 5. 2019 15:02:06)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí