Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 10. 2018 20:30:25

marekholub02
Člen
Registrace: 11. 10. 2018
Příspěvků: 1

rozdělení A4 na A6

Prosím, nutně potřebuji radu!
Za boha nemohu najít, jestli lze stranu A4 ve Writeru rozdělit ''křížem'' na A6.
Pokud někdo nechápe, přikládám screen jak bych to potřeboval: https://prnt.sc/l505pt
Platím zlatem, děkuji.

Offline

#2 12. 10. 2018 04:42:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: rozdělení A4 na A6

Ano lze to udělat vícero způsoby.


PRVNÍ POSTUP
A : - Základní nastavení lze udělat tím, že zvolíte FORMÁT > FORMÁT STRÁNKY > záložka SLOUPCE kde zvolíte 2 sloupce a dole v dialogu je volba ODĚLOVACÍ ČÁRA. Má pouze 3 možnosti - tedy plná, tečkovaná a čerchovaná. Je možné zvolit barvu a nebo to zda bude čára přes celou stránku textu (bez záhlaví a bez zápatí), nebo jestli bude kratší nežli těchto 100%.
     Čára se automaticky postaví do poloviny, ale pozor na předem nastavené okraje. Čára je středem plochy pro text. Je možné také upravit různou šířku pro sloupce a podobně. Je to nejméně praktický postup



B : Dalším krokem je vložení vodorovné čáry postup : VLOŽIT > VODOROVNÁ ČÁRA. Zde musíte dát pozor na to aby byla ve středu stránky. To se dá udělat podle pravítka, které ale pro svislou osu nebývá běžně ve viditelných nabídkách. Aby se toto pravítko zobrazilo existuje volba ZOBRAZIT > SVISLÉ PRAVÍTKO (zaškrtnout).
     Pokud máte stránku rozdělenou na dva sloupce, nebo více je vložena vodorovná čára do jednotlivého sloupce. Musím zdůraznit, že tato čára se posouvá s textem a není moc vhodná k přímému použití - například jako označení skládání do formátu A6. Vkládá se na místě kurzoru.
     To je ale vhodné pro psaní novinových sloupců mezi které se vkládá vodorovná čára dle potřeby. Pro účely symetrických rozdělení jsou jiné možnosti vhodnější :


DRUHÝ POSTUP
     Jde o volbu : SOUBOR > NOVÝ > ŠTÍTKY. Zde si navolíte vše potřebné, ale musíte si s tím trošku pohrát aby to sedělo podle Vašich představ. Jde zejména o to aby byl navolen počet sloupců a řádků na číslo 2. Dále se volí rozměr štítků a podobně. Vlastní rozdělení bych udělal jenom pomocí grafiky - tedy vložením svislé a vodorovné čáry kde se dá navolit mnoho možností, nejen 3. Lze také určit nezávislé rozměry, šířku nebo výplň (může to být tenký a dlouhý obdélník...). Tato grafika se fixuje ke stránce (nutno navolit jinak se může posouvat s textem) teprve potom se neposouvá s textem.
     Vzor nejspíš uložit jako šablonu. Musíte se s tím naučit pracovat. Je možné tam zadávat obsahy pomocí databáze a podobné fejkoviny, ale to je vyšší dívčí - nemohu popisovat vše. Tento systém je vhodný zejména pro tisk samolepek.



TŘETÍ POSTUP
     Jde o podobnou volbu : SOUBOR > NOVÝ > VIZITKY. Postup je téměř shodný, jen se počítá s více kusy na stránku. Také se předpokládá stejný obsah všech dílů což se dělá "synchronizací". Jde tedy spíš o účel ke kterému rozdělení potřebujete stejně jako u štítků které jsou spíš vhodné k tisku na samolepky.



ČTVRTÝ POSTUP
     Grafickými čarami rozdělit stránku, čáry nastavit podle potřeby (barva, šířka, typ,..) ukotvit ke stránce podle pravítka. Tím jsou zafixovány a dělají optickou orientaci například pro skládání na leporelo.
     Do takto rozdělené stránky vložit rámce. To jest vytvořit rámec do prvního dílu A6 - vystředit, zkopírovat a vložit do zbylých 3 dílů A6. Vždy by se mělo sladit osově umístění tak aby to vypadalo. Nakonec uložit opět jako šablonu. Tento postup ale předpokládá, že se bude obsah manuálně kopírovat do dalších stránek. Rámce mohou být bez ohraničení, nebo jen částečně ohraničené....
     Do rámců pak můžete přímo psát, nebo vkládat objekty - zejména obrázky a podobně. Opět platí, že tento postup je vhodný pro určité účely. Takže bez toho abych věděl na co to potřebujete nemohu jednoznačně odpovědět.


PÁTÝ POSTUP
     Grafickými čarami rozdělit stránku stejně jako v předchozím případě, ale vložit sekce. To má velikou výhodu pokud by se jednalo například o pohádkovou skládačku, mapu nebo návody.
     Podstata je v tom, že takto vytvořený dokument se může krmit ze souborů který vytvoříte ve stylu stránky A6. Původní formát A6 se načte do sekcí a umí se i rozdělit.
     Tento postup odpovídá možnostmi reprografickým operacím. To jest můžete pro každou sekci volit jiné rozpaly písma a podobné věci. Zase platí že si musíte vše osahat. Tento typ dokumentu by měl být zvolen jako HLAVNÍ DOKUMENT který je pro podobné případy přímo stvořen. Ale sekce fungují podobně jako rámce v běžném Writeru. (Platí také možnost ohraničení, ale u sekcí to není úplně obvyklé.)

     Na závěr ještě uvedu, že podobně lze vkládat textová pole, kombinovat svislé rozdělení pomocí sloupců s vkládáním sekcí, nebo rámců, textových polí a podobně. Požadované rozdělení pomocí kříže v takových případech není ani potřebné. To je spíš otázka označení skladby, nebo střihu.
     Jednoduše možností je velmi mnoho a pro každý různý účel lze zvolit několik různých metod. Zmíním se ještě o jedné metodě :
     Lze práci udělat na formát A6, ale upravit na tisk do formátu A4. Což by měla umět každá lepší tiskárna. Tuto metodu suplujeme například právě sekcemi.

Editoval neutr (12. 10. 2018 04:53:43)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 13. 10. 2018 07:52:09

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 484

Re: rozdělení A4 na A6

A jednoduše vložit tabulku 2 řádky, 2 sloupce, přes celou stránku by nevyhovovalo?


LO většinou poslední verze, na W10 prof. 32b/64b

Offline

#4 13. 10. 2018 09:52:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: rozdělení A4 na A6

Ano tabulka je také dobré a snadné řešení. Jen doplním, že se dá vypnout obvodové ohraničení a ponechat jen "kříž". Při tom se asi bude muset upravit prostor textu - minimalizovat okraje.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí