Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#26 30. 9. 2010 11:02:12

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Myslím, že hlavní problém je v pochopení typu obsahu buňky (text, číslo, vzorec), způsobu jeho zobrazení (formát) a použití formátu při vkládání konstanty.

Při vkládání se calc podle formátu buňky rozhoduje, jaký typ objektu uloží - pokud je při vstupu formát text (přesněji '@'), je bráno vše, co zadáte jako text a tak je to i uloženo. Při použití jiného formátu než je text se calc podle určitých pravidel rozhoduje (občas i špatně - datumy například), co vlastně vkládáte - vzorec, číslo nebo text. K hodnotě automaticky přiřadí také formát. Další změna formátu nemění již uložený objekt, ale jen jeho způsob zobrazení.

Když tedy do textové buňky vložíte 5, říkáte, že je to text a je to také tak uloženo. Když změníte formát na jiný, objekt zůstává neměněn a při editaci se zobrazí '5, protože takto vkládáme textové řetězce, které obsahují jen číslice při použití jiného než textového formátu buňky. Calc se tedy chová zcela správně.

Pro úplnost připomínám, že šablonka pro formát čísla je obvykle "0;-0;0;@"   takže text zobrazí bez změn. Pokud potřebujete, aby calc zařval použijte kontrolu vstupních dat nebo třeba formát

0;-0;0;[RED]"Chyba!!! ("@")"

(číslo zobrazí normálně, text zobrazí červěně v závorce a přev závorku napíše chyba)

Pokud potřebujete změnit typ uložené hodnoty (z textu na číslo) fungují pro výpočty (někdy) automatické konverze nebo explicitně řeknete, že chte použít číslo z buňky (např. funkce value, n), nebo použijete makro, které hodnotu v buňce zkonvertuje.

Offline

#27 30. 9. 2010 11:40:22

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

"Pokud potřebujete změnit typ uložené hodnoty (z textu na číslo) fungují pro výpočty (někdy) automatické konverze nebo explicitně řeknete, že chte použít číslo z buňky (např. funkce value, n), nebo použijete makro, které hodnotu v buňce zkonvertuje."

A jsme tam kde jsme byli - Ja potrebuju zmenit typ ulozene hodnoty a on to neudela. To je cele. Takze ja myslim, ze podstatu chapu dobre, akorat Vy uz podruhe pisete, ze je to tak spravne, abyste zakoncil prispevek tim, ze opacne uz to ale nefunguje :-)

DOvedete si predstavit, ze v programovacim jazyce vlozite promennou jako retezec a retezcem bude znak cislice a po konverzi na cislo se toto cislo bude porad chovat jako retezec?
PResne to dela Calc s obsahem bunky.
IMHO kdyz nastavim format bunky na text, ma byt obsah bunky bran jako text. Kdyz nastavim obsah bunky na cislo, ma byt obsah bunky bran jako cislo. Od toho snad ty formaty mam moznost menit a nastavovat, ne ze Calc bude jako peklo: "Co jednou uchvati, uz nenavrati..." :-).


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#28 30. 9. 2010 12:31:58

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Změna formátu buňky v calc NENÍ konverze obsahu. Pouze při VKLÁDÁNÍ hodnoty formát pomáhá calcu určit správný typ obsahu. Dokud toto nepochopíte, budete mít s tabulkami problémy.

Offline

#29 30. 9. 2010 12:38:30

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Muzete to nazyvat jak chcete, pokud vlozim data a rikam, ze obsah je text, muzu to chtit stejne tak zmenit z textu zpet na cislo. A to proste nefunguje.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#30 6. 2. 2012 20:31:45

mufflon
Člen
Registrace: 6. 2. 2012
Příspěvků: 1

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Mě asi trefí šlak. Nic na to neexistuje a navíc jak tak procházím fóra, koukám že jsou plné moc chytrých rádců co tohle funkci ještě vyzdvihují. Jak Může být užitečné automatické přepsání 1-2 na 1.2.2012????? Sakra!!!!

Offline

#31 7. 2. 2012 06:33:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,527

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

A co takhle nejdříve načíst .csv Calcem - ? Tedy nevkládat do otevřeného Calcu csv ze schránky, ale 'XYZ.csv' otovřít pomocí Calc importu (a pak třeba teprve přenést jinam už importované).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#32 7. 2. 2012 07:38:31

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Stačí přidat mezeru mezi 1 - 2, nebo naformátovat buňky jako text.

téma uzavírám, je přes rok staré


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí