Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 12. 5. 2009 21:30:59

mike.jt
Člen
Registrace: 12. 5. 2009
Příspěvků: 16

nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Rád bych se zeptat jak mám konečně umlčet všechny automatický projevy tohoto programu.
Zadal jsem 1/3. Dostal sem datum. Zadal sem formát buňky na číslo. Dostal sem 39873 !!!
Chci se zaptat jak mám vypnout všechny tyto automatický projevy. Automatické opravy sem už vypnul a smazal sem všechno z menu "Nahradit" Nevim proč když začnu mazat z toho položky tak po několika výmazech poličko zešediví a člověk to musí znova odkliknout. Jestli je to nějaká pojistka aby to člověk nemoh smazat obyčetjnym klikáním. - uvítal bych nějaké tlačítko kde by se celkově všechny automatické opravy dali zpacifikovat.

Jako takhle mě už nějakej program dlouho nevytočil. Aby mi program z 1/3 udělal 39873 je na mě moc. Chci klid na práci. Rád bych aby to co píšu do buňky tam také zůstalo ... v jakákoli formě.

Pokud by někdo našel možnost jak totálně umčet všechny tyto autonomní projevy Calcu tak prosím napište mi to pleas pro jistotu ještě na mail, tam se to určitě nestratí.

Mike.Jt@centrum.cz

Offline

#2 12. 5. 2009 22:29:05

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

1) 1/3, pokud to má být číslo, je v podstatě vzorec, takže by se měl zapsat jako =1/3 (pak se ale vypočítá a zobrazí se 0,33); jinak je 1/3 chápáno jako datum

2) pokud je v buňce datum a následně se této buňce nastaví formát čísla, tak se datum převede na odpovídající číslo (datum je vlastně v Calcu i Excelu nějaké číslo - počet dní od určitého počátečního data, např. 31.12.1899 je v Calcu 1)

3) není potřeba mazat všechno z menu Nahradit, stačí v nastavení Automatických oprav jedním kliknutím v záložce Volby zrušit "Použít tabulku náhrad"

4) taky mě občas rozčiluje to, že např. V1 se automaticky převede na 1.5.2001, to je fakt vopruz a nevím, jak to vypnout; jediné, na co jsem přišel, je nejprve buňkám, kam nechci vkládat ani datum ani čísla, nastavit formát text, pak už se konverze neprovádějí

Editoval hanus (12. 5. 2009 22:30:10)

Offline

#3 13. 5. 2009 07:03:35

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

hanus napsal(a)

... je nejprve buňkám, kam nechci vkládat ani datum ani čísla, nastavit formát text, pak už se konverze neprovádějí

Pokud je těch buněk pár tak je možné si napsat apostrof " ' " (na win ALT+39) na začátku buňky a veškerý další text v buňce pak už nebude podroben automatickému rozpoznávání formátu a bude zobrazen tak jak byl napsán.

Offline

#4 15. 5. 2009 11:32:05

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Stejně se chová i Excel, snaží se odhadnout předpokládaný formát.
Odpovědi byly výše, jen doplním, že pokud se nejedná o pár buněk ale větší oblast, řešíme to (v OO i MSO) označením těchto buněk a nastavením formátu na "Text", potom jsou brány všechny zadané znaky jako čistě textové a neupravují se.

Offline

#5 15. 5. 2009 11:50:12

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

imcon napsal(a)

Stejně se chová i Excel, snaží se odhadnout předpokládaný formát.
Odpovědi byly výše, jen doplním, že pokud se nejedná o pár buněk ale větší oblast, řešíme to (v OO i MSO) označením těchto buněk a nastavením formátu na "Text", potom jsou brány všechny zadané znaky jako čistě textové a neupravují se.

I tak se to nechova dobre. Kdyz nastavim, ze je to text, nefunguji vzorce. Kdyz to totiz zmenim zpet na cislo a uz jsem je napsal jako text, format se sam nezmeni, Calc si tam dopise apostro a neodstrani jej. Je bomba, ze kde co umi zmenit na datum, i kdyz nechci, ale kdyz reknu, ze to co je v bunce je cislo, ja vidim cislo, je to cislo, ale Calc NEVIDI cislo, dokud rucne neodstranim apostrof.

A co mi prijde uplne mimo, je, ze kdyz ja nastavim rucne, ze bunka ma format cislo a napisu tam neco, co povazuje Calc za datum, zmeni to na datum.
To prece neni mozne! K cemu je mi pak moznost nastavovat format bunky, kdyz na to Calc s prominutim s..e?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#6 15. 5. 2009 16:58:51

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

:-) Zvedavecovi doporučím napsat bug report, nebo request for features nebo ještě lépe zapojit se do vývoje

Offline

#7 15. 5. 2009 17:58:24

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

hanus napsal(a)

:-) Zvedavecovi doporučím napsat bug report, nebo request for features nebo ještě lépe zapojit se do vývoje

Proc? Myslite, ze tuto "vlastnost" vyvojari neznaji?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#8 27. 5. 2009 07:17:40

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Zvedavec napsal(a)

I tak se to nechova dobre. Kdyz nastavim, ze je to text, nefunguji vzorce. Kdyz to totiz zmenim zpet na cislo a uz jsem je napsal jako text, format se sam nezmeni, Calc si tam dopise apostro a neodstrani jej. Je bomba, ze kde co umi zmenit na datum, i kdyz nechci, ale kdyz reknu, ze to co je v bunce je cislo, ja vidim cislo, je to cislo, ale Calc NEVIDI cislo, dokud rucne neodstranim apostrof.

Ja si pamatuju, ze jsem problemy s apostrofovanyma bunkama (po importu z csv) resil dalsim sloupeckem a funkci =VALUE(). Mozna jsem se jeste musel zbavit toho apostrofu nejakou funkci replace nebo mid, popr. zmenit tecku na carku, to si uz presne nepamatuju. Je potreba sloupecek navic, ale zase se s tim pak da pocitat a pracovat. Jinak pri importu z csv jsem musel vzdy vsechny sloupce v nahledu oznacit (ctrl+a) a nastavit, ze jsou textove, aby to automaticky format neznicil, jinak se dely psi kusy i s casovymi udaji atp - vse se musi resit az dalsimi sloupci a funkci. Trochu otravne, ale na to si neztezuji.

Zvedavec napsal(a)

A co mi prijde uplne mimo, je, ze kdyz ja nastavim rucne, ze bunka ma format cislo a napisu tam neco, co povazuje Calc za datum, zmeni to na datum.
To prece neni mozne! K cemu je mi pak moznost nastavovat format bunky, kdyz na to Calc s prominutim s..e?

Problem je v tom, ze u cisel musite jako desetinou carku pouzivat *carku* (v ceskem calcu), ne tecku, pak si calc nebude myslet, ze to je datum ;-)

Jinak naprosty souhlas, automaticke rozpoznavani formatu sucks, melo by to jit aspon nejak vypnout nebo vynutit formatem bunky, coz se bohuzel nedeje a musi se to obchazet.

Offline

#9 12. 9. 2010 21:32:35

AdamecM
Člen
Registrace: 16. 8. 2009
Příspěvků: 6

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

To to ještě po několika nových verzích stále nejde deaktivovat ? Vždyť to není absolutně k ničemu dobré, když zadám dotazy na toto téma do google v angličtině, zjistím že to sere (s prominutím) celý svět a odpověď vývojářů po letech stížností stále není. Je to veliká vada na jinak naprosto skvělém softu. Přecijen, když chci napsat datum, napíšu datum, nebudu bádat nad tím, jestli když tam vrazím V1 nebo kdo ví co za nesmyl mi to náhodou nepřevede samo na datum, které tam potřebuju mít. Automatický převod hodnoty na datum nemá snad žáný pozitivní přínos.

Offline

#10 17. 9. 2010 12:32:57

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Ja osobne jsem taky jeste jsem nevidel toho, kdo by si toto pochvaloval ;-) Pro obhajobu calcu vsam musim rict, ze uz parkrat jsem si rekl, jak si to ten calc chytre doplnil. Ale v 90% me to s..e uplne stejne jako Vas i cely svet :-)

Nove verze se asi vetsinou nevydavaji proto, aby opravily stare bugy, ale aby s novyma funkcema pripravily nove bugy ;-)

Offline

#11 17. 9. 2010 12:51:42

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Panove, registrujte se na OOo a hlasujte pro issue: http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=33723 Nezapomeňte že máte pro každou kategorii 5 hlasů a jednomu issue můžete dát 2 !!!

... a totéž chtějte po ostatních co brblají. Ať to dostaneme výš než je současný 37. místo.

Editoval Ondra.kl (17. 9. 2010 12:54:33)

Offline

#12 18. 9. 2010 18:12:37

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Chapu dobre, to tam visi od roku 2004?
To je opravdu k zvraceni.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#13 19. 9. 2010 09:09:59

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

jj, od roku 2004 - je to totiž nicotná chybka, která se za těch 6 let celosvětově nelíbila 57 lidem a tak jí dali 93 hlasů. Vůbec se nedivím že se řeší jiné věci wink

Offline

#14 19. 9. 2010 09:21:07

AdamecM
Člen
Registrace: 16. 8. 2009
Příspěvků: 6

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Ondra.kl
To je ovšem dosti relativní, nakolik je nicotná, když ti něco nenávratně likviduje hodnoty, třeba při otevírání *.csv o 15.000 řádcích, tak už není nicotná ani trošku. Protože jakmile si to převede na datum, původní hodnotu už nedostaneš, tudíž se Calc stává nepoužitelným.
Osobně se dost divím (a jsou nás tisíce big_smile), že to nikdo neřeší, přecijen odstavit tu funkci pro člověka, který má zdrojáky v malíčku nemůže být těžké.

Edit: A vůbec napsat že je to nicotný problém ... co potom není nicotný problém ? Že vzhled není tak upa supa mocinky cool jako u mikrochrotího posledního výměšku ? Znovu napíši, že se jedná o záležitost, jenž způsobuje ztrátu dat, takže mi to přijde jako zcela zásadní problém, že je nicotný může snad napsat jen člověk, který doufá, že mě tím vytočí.
Tak málo hlasů tam je proto, že to téma bylo již několikrát shledáno duplicitním a uzavřeno jako vyřešené, ačkoliv vyřešené nebylo, bude až bude někde v menu možné tu chudáka nedotknutelnou rekognitu podrobně nastavit v menu.

Editoval AdamecM (19. 9. 2010 09:55:03)

Offline

#15 19. 9. 2010 12:09:57

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Tieto debaty sú zbytočné... Mne napr. vyhovuje, že napíšem iba 19. a Calc mi vloží celý dátum - 19.09.2010 (vkladanie dátumov do rôznych tabuliek robím takmer denne). Preto za issue 33723 nebudem hlasovať.

Takže to, čo nevyhovuje jednému, vyhovuje druhému a vývojár sa jednoducho musí niekomu prispôsobiť. Vidím to tak, že väčšine používateľov (berte do úvahy celý svet) toto neprekáža ba práve naopak, vyhovuje.

Riešenie: pokiaľ chcete, aby vám údaje s bodkou Calc nemenil automaticky na dátum, zmeňte jazyk dokumentu povedzme na anglický.

Offline

#16 19. 9. 2010 12:29:32

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Problem je v tom, ze on neudela datum jenom z tecky, on udela datum ze vseho...


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#17 19. 9. 2010 12:40:39

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

AdamecM napsal(a)

třeba při otevírání *.csv o 15.000 řádcích

tohle dělám jednou za měsíc dva ... když si nevzpomenu tak holt ten import musím udělat znova a dotčené sloupce (nebo všechny) označit jako text. Tečky zůstanou zachovány a na čísla si to převedu později.

AdamecM napsal(a)

A vůbec napsat že je to nicotný problém

... ok, asi sem měl použít tagy <ironie> </ironie>

j-pastierik napsal(a)

Takže to, čo nevyhovuje jednému

V tom issue se nežádá aby se tohle rozpoznávání vypnulo pro všechny a navždy, ale aby si to mohl vypnout ten kdo chce.

Offline

#18 19. 9. 2010 12:46:10

AdamecM
Člen
Registrace: 16. 8. 2009
Příspěvků: 6

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Přesně tak, např. mám tabulku s tuningovým příslušenstvím pro motocykly, z části názvů motorek (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) to udělá datumy, uznejte prosím že to není v pořádku.
Ať tam ta stupidní funkce je, když ji někdo využije, ale ať jde podrobně nastavit co se převádět má a co ne, případně ať jde alespoň deaktivovat. Jinak z google to opravdu nevypadá, že by s tím mělo problém málo lidí, naprostá většina se shoduje v tom, že je to zcela k ničemu.

Offline

#19 19. 9. 2010 14:24:37

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Ondra.kl napsal(a)
j-pastierik napsal(a)

Takže to, čo nevyhovuje jednému

V tom issue se nežádá aby se tohle rozpoznávání vypnulo pro všechny a navždy, ale aby si to mohl vypnout ten kdo chce.

Ďakujem za vysvetlenie, pridal som 2 hlasy.

Offline

#20 19. 9. 2010 18:48:05

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

AdamecM napsal(a)

... mám tabulku s tuningovým příslušenstvím pro motocykly...

Pokud máte data u kterých víte že bude problém, označte si problémové sloupce jako "text" pak to importuje beze změn.

AdamecM napsal(a)

Jinak z google to opravdu nevypadá...

Jistě google najde všechny kdo remcaj (ale bohužel nehlasujou). Na druhou stranu tu můžou mít korporátní zákazníci přesně opačný názor - a ten má mnohem větší váhu neboť korporátní zákazníci obvykle platí za podporu firmám které přispívají do kódu.

AdamecM napsal(a)

j-pastierik

Díky ... já teda nestudoval všechny příspěvky v issue, ale je popjmenované "Ability to turn off Number Recognition for incomplete dates in Calc" = Schopnost vypnout rozpoznávání čísel pro nekompletní datumy v Calcu"

Offline

#21 19. 9. 2010 18:57:48

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Ondra.kl napsal(a)

Díky ... já teda nestudoval všechny příspěvky v issue, ale je popjmenované "Ability to turn off Number Recognition for incomplete dates in Calc" = Schopnost vypnout rozpoznávání čísel pro nekompletní datumy v Calcu"

Neviem anglicky, pred mnohými rokmi som mal na gymnáziu francúzštinu (aj tú som už zabudol).

Offline

#22 29. 9. 2010 07:48:06

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Tak dnes za mnou byla kolegyne, ze ji nescita SUM. A ona kvuli datumum, mela prevedenou tabulku na text a v tabulce cisla. Kdyz jsem cisla nechal prevest zpet na cisla , zustal pred nimi apostrof.
Nepodarilo se mi tuto situaci nasimulovat, aby po prevodu text -- datum -- text -- cislo nebo jine variante, doslo k vytvoreni apostrofu.
Napada nekoho, jak to mohlo vzniknout? (OO3.2 na XP)

diky

PS: Ukazka skodlivosti nasilneho prevodu cehokoliv na datum, je to jedna z nejgramotnejsich ucitelek a utopi se v tom. Jednou se na me domluvi a za OO me zmlati...


Edit: tak jsem na to prisel - pekna prasarna je to.
Pokud predem oznacim bunky jako text, pak do nich napisu ciselne hodnoty a pak prevedu format na cislo, VZDY se prida pred cisla apostrof.
Kdyz napisu do bunky cislo, pak prevedu format na text a pote zpet na cislo, apostrof se neprida...

Editoval Zvedavec (29. 9. 2010 10:02:16)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#23 29. 9. 2010 16:41:50

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Zvedavec napsal(a)

...
Edit: tak jsem na to prisel - pekna prasarna je to.
Pokud predem oznacim bunky jako text, pak do nich napisu ciselne hodnoty a pak prevedu format na cislo, VZDY se prida pred cisla apostrof.
Kdyz napisu do bunky cislo, pak prevedu format na text a pote zpet na cislo, apostrof se neprida...

Mám taký dojem hraničiaci s istotou,že túto prasárnu robí(l) aj EXCEL. Neviem ako je to v najnovších verziách, ale v 97-ke to určite robil. Dokonca som si kvôli tomu musel vyrobiť malé makro, ktoré robilo len to, že bunku (po takýchto zmenách formátu) otvorilo a zase potvrdilo (tým sa automaticky zmenil aj formát obsahu na ten posledný nastavený) a takto prešlo celý stĺpec, kým nenarazilo na prázdnu bunku. Tam sa zastavilo. Také východisko z núdze.


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#24 29. 9. 2010 19:02:58

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 800

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

Podle mého je toto chování správné. Pokud do buňky s formátem text vkládám cokoliv, ukádá se to jako text a následující změna formátu by neměla obsah měnit.

Takže v případě, že vložíte číslo, změníte formát na text, v buňce máte pořád číslo (vizuálně - apostrof se při změně formátu nepřidává, protože změny nejsou). Opačně - pokud je v buňce číslo, po změně formátu na text, F2, *změní* se obsah buňky (třeba připsáním a smazáním mezery) a enter, uloží se číslo jako text.

Co by mohlo být vyřešeno lépe, je zpětná konverze. V excelu změním obsah buňky podle formátu její změnou a opětným uložením, v praxi je to ekvivalent s/^(.)/\1/g, navíc převod textu na číslo je novějších verzích na kliknutí myši.

V calcu toto nefunguje, navíc trochu mate, že viditelný apostrof v první pozici nelze najít a tak ani nahradit najednou ve všech postižených buňkách. Trochu pomůže doplněk ConvertTextToNumber, která změní text obsahující číslo nebo datum na číslo.

Offline

#25 29. 9. 2010 21:13:12

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: nespokojenost - jak udělat aby mi Calc do všeho "nekecal"

No to je prave ten problem. JA vkladam obsah a rikam, ze to je text, pak rikam, ze tentyz obsah je cislo a to nefunguje. To rozhodne neni spravne. Protoze format se tyka cele bunky nikolik casti.
Jestli pretypuju promenou, prece si program za me nemuze pridavat "nejake" apostrofy sam od sebe.

Nebo jinak. JA vlozim do textove bunky symbol "5", tim rikam, ze ze je to text. Pak zmenim rozdodnuti a reknu Calcu, ze "5" je cislo. A ono neni. JE z toho apostrof a "5". Pokud by se Calc choval logicky musi predtim prijatou hodnotu premenit na hodnotu 5, pokud by to nebylo mozne, musi zarvat chybu. Ale "pamatovani si" formatu je jeho vec a ma to resit vnitrne, ne natvrdo pridanim apostrofu a konverze zpet NENI mozna (jako pisete).
To prece neni spravne chovani.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

Zápatí