Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 10. 5. 2018 22:00:19

Zelvak
Člen
Registrace: 10. 5. 2018
Příspěvků: 1

Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

Musel jsem přeinstalovat PC.  A po nové instalaci Open Office mi tento program neche otvírat PDF, které jsem v tomto programu vytvořil. Po pokusu o  otevření PDF se v dokumentu zobrazí nesmyslné klikyháky.
Mám špatné nastavení? Nebo kde se děje chyba?.
Nejsem programátor, pouze občas potřebuji vytvořit dokument , takže pleas, rady pro laika.
Děkuju.

Offline

#2 11. 5. 2018 05:55:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

Musíte se s takovou realitou smířit. Vím že máte pravdu.
     Vzpomínám si na dobu kdy se dalo PDF vytvořené ve Writer, nebo i Calc otevřít tím nástrojem, který ho vytvořil. Je to z pohledu vývoje prehistorie.


     Koncepce je taková, že PDF je exportní (terminální) výstup pro mnoho aplikací, ale nemají zabudovaný rekurzivní postup - importní filtr. Přes to něco takového existuje i nadále, ale jen v podobě nástroje DRAW. Ten umí otevřít i většinu cizích PDF. Jde o to, že v PDF se často objevuje grafický prvek ve formátu, který není do Apache OpenOffice, ani do LibreOffice zabudován. Toto platí také o písmu. PDF má mnoho fontů, které nejsou standardně zabudované do ODF (AOO, LO).


     Například LO (Libre Office) automaticky otevírá PDF v DRAW. AOO by to mělo dělat také tak, ale zřejmě se to musí manuálně zadat volbou - otevřít nástrojem DRAW. Draw to tedy otevře, ale jen jako jednotlivé stránky (obrázky) a něco málo zde můžeme upravit. K plnohodnotnému editoru to má daleko.


     Popravdě už jsem se zde setkal s potřebou vytěžit, nebo pozměnit obsah PDF pomocí Draw. Problém bývá například u organizací které uznávají archivaci PDF jako univerzálního formátu. Proto ho archivují zatímco původní zdroj (Word, Writer ap.) má pouze autor a je otázkou zda si ho vůbec založil, nebo zda ještě v této organizaci pracuje.
     Takto vzniká potřeba pozměnit na příklad normu (z ČSN na ISO ap), nebo jména, ale i celé odstavce. Pokud jde tedy o "maličkosti" je to možné udělat v DRAW, který ale neumí například formátovat - každé písmenko je samostatný objekt a když se přidá nebo ubere vznikne mezera, nebo překrytí. Pro větší úpravy doporučuji zásadně jiný postup :


     Tím postupem je načtení programem OCR (Optical Character Recognition). Dnes díky GDPR ho má zabudovaný snad každá organizace například v kopírkách, na které chodí emailem (datovou schránkou) elektronická podání, ale i v podatelně kde se většinou ručním skenerem načte papírová médium.
     OCR dnes metodou "metelesku blesku" vytvoří editovatelnou kopii a nabídne možnost ho různě uložit (RTF, DOC, Excelm, StarWriter, Calc a podobně) například jako samostatné strany, nebo ucelený soubor a ještě další volby.
     Proto pokud máte rozsáhlou potřebu úprav - zařiďte si přístup k takovému zařízení kde je zabudované PLNOHODNOTNÉ OCR. OCR je dnes součástí každé tiskárny ale vetšinou je omezené jen na přímý převod obrazu z vlastního zařízení. Často ani není vidět jaké OCR je použito. Je jich více.
     Proto většinou neobsahují stejnou volbu jakou mají všechny kvalitní moderní OCR - načíst sadu obrázků, nebo PDF přímo. Udělat dávku kterou rozpozná (přečete), nabídne opravu rozpoznání i opravu pravopisu + Export do všeho možného...
     Osobně používám program "Finereader 7", ale když jsem zkoumal jaký koupit (to je asi 10 let zpět) tak jsem se rozhodoval mezi "Recognitou" a tímto který dle mého zvítězil. Je jich ale mnohem víc. Ovšem počítejte investici v řádu kolem dvou desítek tisíc.


     Mimo toho existují také nástroje externích výrobců a některé i zdarma které umí editovat PDF. Osovbě je nepoužívám, ale existují např on - line : Free PDF editor - je jich více najděte si který Vám bude nejlépe vyhovovat.
     Off - line jsou také dobré například nabídka ze Slunečnice PDF


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 11. 5. 2018 06:19:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

Ještě mne napadlo, že existují rozšíření pro AOO. Podobně by to bylo pro LO, ale uvádíte dost nepřesně jaký operační systém, a je možné že pod OpenOffice máte na mysli LibreOffice a nikoliv Apache Open Office.

Podívejte se sem AOO extensions. Dál se musíte zabývat detailem například zde : Batch2PDF - zde se podívejte na komentáře - protože většina rozšíření je staršího vydání, ale komentáře napoví jestli funguje i nyní.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 11. 5. 2018 19:53:37

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 41

Re: Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

Pokud autor dotazu bude trvat na ukládání (lépe řečeno exportu) do PDF a neuloží si přitom původní dokument nejlépe v nativním formátu té které části LO/OO, pak by asi bylo na místě doporučit používání tzv. hybridního PDF. Je to specialita LO/OO, ale myslím, že povedená...

V kostce řečeno výsledek lze normálně otevřít PDF prohlížečem, ale v souboru je zároveň obsažen i dokument z původní aplikace.

Trochu nedotažené je definování takového souboru navenek, neboli v rámci souborového systému (aby bylo jasné, že jde o hybridní soubor a který že to formát LO/OO je přibalen)...

Experimentoval jsem s příponou typu *.odtpdf, *.odgpdf apod., ale u systémů, které se chovají striktně dle přípony (nejmenované Widlows) to může být problém.

Jiné možné řešení je název např. Zprava_o_praci_hybridni_odt.pdf

Podle mě nejlepší ale je používat PDF jen pro konečný výsledek a ponechávat si tentýž dokument ve formátu LO/OO.

Offline

#5 11. 5. 2018 22:21:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

Pro JirkaZ :
     Autorovi asi nejde o budoucí práci, ale o práci starou kdy už jsou "karty" (formáty) rozdány. Nejspíš je to Typ Archivního PDF (ISO) a to bude pro organizace závazně normované.
     Pro soukromé účely si asi nikdo archivy PDF nedělá - nechá jen nativní zdroj. PDF je "těžší" a když ponese ještě zdroj tak tuplem. Takže jde nejspíš o úpravy v rámci zaměstnání respektive vlastní podnikání kde se takto dělají archivy. PDF garantuje podporu starých dokumentů na rozdíl od jejich zdrojů (LO, ale i MSO ap tuto podporu neudržují a nové verze nejsou kompatibilní s těmi starými).
     Princip je v tom, že i staré PDF lze tisknout. Ale když už MSO, LO ap nepodporuje starý formát tak ho nikdo neotevře a nevytiskne. Tím nechci říct, že Adobe podporuje editaci starých verzí. Jen se asi postaralo o to, aby se vždy PDF otevřelo nejméně jako obraz - i když třeba bez možnosti editovat.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 12. 5. 2018 09:22:47

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 41

Re: Openoffice nedokáží přečíst PDF po přeinstalaci

neutr: ale ano, já jsem dotaz pochopil, ovšem radil jsem právě do budoucna, jak této situaci předejít. Stávající situaci jste víceméně popsal, rozebral a zodpověděl Vy...


Finální (ovšem dávno všeobecně známé) poučení pro tazatele: PDF není formát určený k editaci a pokud ho v nějaké aplikaci editovat lze, tak vždycky s nějakým omezením.

Offline

Zápatí