Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 5. 2018 20:40:23

sbriza
Člen
Registrace: 1. 5. 2018
Příspěvků: 3

kontinuální víceúrovňové číslování kapitol

Dobrý den,

snažím se nastavit číslování kapitol podle tohoto klíče:
A
  I.
  II.
   III.a
   III.b
  IV.
B
  V.
  VI.
   VI.a
   VI.b

atd.
jinými slovy chci navazující číslování na druhé úrovni. Číslování mám nastavené pomocí stylů nadpisů:
Nadpis 1 - úroveň 1, Nadpis 2 - úroveň 2 atd. Vypnul jsem volbu "restartovat na začátku tohoto odstavce" a stejně se to čísluje od začátku - tj. pod sekcí B to začíná opět od I. Když nastavím postupné číslování, funguje to na všechny úrovně dohromady sad Jak to prosím udělat, abych dosáhl výše uvedného výsledku? Díky moc.

Editoval sbriza (1. 5. 2018 20:42:37)

Offline

#2 2. 5. 2018 06:40:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: kontinuální víceúrovňové číslování kapitol

Tohle je celkem laborování. Jde také o to v jakém balíku a verzi pracujete.
     Musíte si vytvořit vlastní styly pro každou úroveň. Takže vytvoříte například MůjNadpis 1, MůjNadpis 2, MůjNadpis 3, MůjNadpis 4,....
     Nejlepší je otevřít si boční panel, zadat styly a formátování - a dole v roletce vyberete vlastní styly. Pokud jste nikdy nic takového nedělal objeví se vám prázdný seznam. To Vás může trošku zmást, ale stačí stisknout nad tímto prázdným seznamem pravé myšítko a vysočí nabídka [NOVÝ]


     Musíte udělat tolik nových stylů, kolik potřebujete pro práci a můžete jich udělat i o několik více. Ale pozor na maličkosti. Pracujeme na kartě ORGANIZÁTOR.
A. - každý nový styl pojmenujete jako název 1...5 (nebo jak potřebujete) Zatím vyplníte jen názvy. Okno které vyskočí má název Styl odstavce bez názvu 1. Do položky Název zadejte jeden z názvů - řekněmě MůjNadpis 1. Je celkem důležité vyplnit Rodičovský styl jako ŽÁDNÝ.
B. - Stiskněte POUŽÍT  a hned následně OK. Okno se zavře a Vy vždy znovu zavoláte pravým myšítkem NOVÝ. Musíte mít nejprve všechny požadované druhy + rezervu navíc. Zatím jsou nové názvy vidět jenom v okně nových stylů.
C. - Nyní můžete na každý nový styl kliknout pravým myšítkem a vyskočí nabídka NOVÝ, UPRAVIT, SKRÝT, SMAZAT. Vyberete volbu UPRAVIT. Moje osobní doporučení je začít od konce - od nejnižší úrovně směrem nahoru.
D. - Stále pracujeme na kartě ORGANIZÁTOR, ale nyní už má dialog název podle zadání například tedy STYL ODSTAVCE Můj název 1. Vyplníme kolonku číslování - přejdeme nejdříve na kartu OSNOVA a ČÍSLOVÁNÍ. Zde zadáváme vlastně už styl osnovy a číslování jako takové je dané (můžeme vytvořit i vlastní ale to až v krajním případě).
     Postup se dá lépe pochopit srovnáním s nápovědou abyste věděl co a proč se dělá. V podstatě je důležité aby tyto styly neměly "rodiče", respektive v těch případech kdy to potřebujeme. To je právě dané tím zaškrtnutím správné volby nabídka Číslování řádků. Zde je podstatou aby se nerestartovalo číslování na začátku odstavce (ovšem pokud to aktuálně požadujeme od této konkrétní úrovně) :

nápověda napsal(a)

Číslování osnovy
Je možné měnit hierarchii nadpisů nebo přiřadit úroveň v hierarchii vlastnímu stylu odstavce. Také je možné ke stylu odstavce pro nadpis přidat číslování kapitol a podkapitol. Ve výchozím stavu je na nejvyšší úrovni v hierarchii stylů styl odstavce "Nadpis 1". Z toho plyne problém návaznosti číslování které nefunguje (asi chyba) takže to obcházíme výše popsaným postupem.
     Přidání automatického číslování stylu nadpisu
1. Zvolte Nástroje - Číslování osnovy a klepněte na kartu Číslování.
2. Ze seznamu Styl odstavce vyberte styl nadpisu, ke kterému chcete přidat čísla kapitol.
3. V seznamu Číslo vyberte styl číslování, který chcete použít, a poté klepněte na OK.
     Odstranění automatického číslování osnovy z nadpisu
1. Klepněte na začátek textu v odstavci nadpisu, hned za číslo.
2. Stisknutím klávesy Backspace číslo smažte.
     Použití vlastního stylu odstavce jako nadpisu
1. Zvolte Nástroje - Číslování osnovy a klepněte na kartu Číslování.
2. Vyberte vlastní styl v poli Styl odstavce.
3. V seznamu Úroveň klepněte na úroveň nadpisu, ke které chcete vlastní styl odstavce přiřadit.
4. Klepněte na OK.

     Celkem 2. nejdůležitější je nastavení volby FORMÁT > ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ > karta PŘIZPŮSOBIT. Tato karta umí prakticky to co nahrazujeme výše uvedeným postupem. Je velmi důležité pamatovat na to, že se nastavuje v tomto případě pouze jediná úroveň. Sloupec vpravo ukazuje children (dědičnost) odvozování. Tady lze tedy nastavovat dědičnost, ale když potřebujeme jistotu, tak každá samostatně počítaná položka od počátku musí být vlastně na první úrovni tak se bude řadit tak jak potřebujete.
     Já nyní pracuji na verzi LO Verze: 5.3.7.2 ale novější verze to možná už umí správně - záleží v jaké verzi pracujete.


     U nového vlastního stylu se dá nastavit mnoho věcí jako je odsazení úrovně, písmo a jeho formátování. Je také důležitá volba zadat takové nové styly do automatického číslování. Také jde o to, že je potřeba dostat to do okna výběru úrovně. To je nejlepší udělat přiřazení stávající nabídky odkazem (určením) na vlastní styly - zejména pokud hodláte dělat rozsáhlou práci.
     To bývá snadnější, nežli nastavit do výběru vlastní styly přímo. Tenhle trend vede k tomu že se seznam rozevře a nevidíte konec, nepamatujete si jak styl funguje (i když si ho můžete zobrazit ap.) Takže styl můžete mít definovaný přesně ale nepoužítelný dokud ho nepřiřadíte do nabídky. Na to sice existuje položka skrytý styl, ale já takovému postupu nepřišel na chuť.


     Prostě se musíte prokousat různým nastavením tak aby Vám to vyhovovalo. Mám dojem že je to opět propracovanější u nejnovější verze LO, ale tu nemám nainstalovanou. Přeji úspěch.

Editoval neutr (2. 5. 2018 07:28:41)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 5. 2018 08:14:01

sbriza
Člen
Registrace: 1. 5. 2018
Příspěvků: 3

Re: kontinuální víceúrovňové číslování kapitol

Děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď.Rozsah potřebných úprav překonal má očekávání big_smile Zatím jsem ten problém vyřešil humplácky - první úroveň s ráadou A,B,C,D píšu manuálně (bez číslování) a číslování začínám až od druhé úrovně. Kupodivu to funguje, jak potřebuji, jenom musím hlavní kapitoly ABCD napsat ručně, což mi ale nevadí, protože jich je jen pár a je to jenom o málo pomalejší než automatické číslování. Až budu mít čas, vyzkouším váš postup. Díky moc!

Offline

Zápatí