Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 31. 3. 2018 08:32:46

ptu
Člen
Registrace: 8. 2. 2012
Příspěvků: 5

vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

Potřebuji vkládat do textu křížové odkazy na nadpisy, kterých je hodně. V dialogu Pole v záložce Křížové odkazy nastavím Typ - Nadpisy a vpravo v poli Výběr mám seznam všech nadpisů, kterých je možná kolem stovky. V takovém seznamu se hodně špatně orientuje. Pod tímhle polem jsou další dvě pole, která jsou ale šedivá, neaktivní. Název a Hodnota. V poli název se zobrazuje Nadpis, který jsem zvolil, ale nelze ho tímhle polem hledat. Nevím proč tam to pole je, předpokládal jsem, že právě pro hledání nadpisu, jehož část názvu znám. Jde nějak takové hledání nadpisu v tomhle formuláři aktivovat, nebo musím prostě v dlouhém seznamu dlouze hledat?
Díky za rady nebo zkušenosti.

Editoval ptu (1. 5. 2018 16:03:11)

Offline

#2 31. 3. 2018 12:49:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

Tady jde o dvě zásadní záležitosti. Tou první je ad A - NASTAVIT ODKAZ (místo kam se odkazuje - cíl). Tou druhou záležitostí je ad B - VLOŽIT REFERENCI (místo odkud se volá odkaz - start).


ad A jsou všechny volby v okně TYP. Například nadpisy jsou dány jinak, nežli záložky, ale funkčně je to stejné.Stejně tak číslované odstavce a nastavit odkaz nebo referenci.


ad B jsou všechny volby VLOŽIT ODKAZ NA. Toto okno se zobrazí jen někdy. Konkrétně vždy mimo NASTAVIT ODKAZ. Ten je celkem velice benevolentní - může to být cokoliv. Ty ostatní jsou určené. Nastavuje se místo kde máte kurzor a tam když kliknete skočíte na cíl.


     On ten název "křížové odkazy" je trošku zavádějící. Jsou to obyčejné odkazy podobné těm hypertextovým. Křížové jsou proto, že vyžadují 2 pole CÍL A START. Takže všechny položky v okně TYP jsou "cíle". Se "STARTY" je to maličko jinak - většinou se tak samo označí místo kde máte kurzor - to je pak šedivé pole. Když zadáte číslo ať už s kontextem, nebo bez.


     Nejlepší je popis z nápovědy :

Nápověda napsal(a)

Vložení cíle
1. Vyberte text, který si přejete použít jako cíl pro křížový odkaz.
2. Zvolte Vložit - Křížový odkaz.
3. V seznamu Typ vyberte "Nastavit odkaz".
4. Do pole Název napište název cíle. Vybraný text je zobrazen v poli Hodnota.
5. Klepněte na Vložit. Název cíle se přidá do seznamu Výběr.


Dialog nechte otevřený a přejděte k další části.


Vložení křížového odkazu na cíl
1. Umístěte kurzor do textu, kam chcete vložit křížový odkaz.
2. Pokud dialog není již otevřen, vyberte Vložit - Křížový odkaz.
3. V seznamu Typ vyberte "Vložit referenci".
4. V seznamu Výběr vyberte cíl, na který chcete křížový odkaz.
5. V seznamu Vložit odkaz na vyberte formát pro křížový odkaz.
     Formát specifikuje typ informace, která je zobrazena jako křížový odkaz. Například "Odkaz" vloží cílový text a "Stránka" vloží číslo stránky, kde se cílový text vyskytuje. Pro poznámky pod čarou se vloží číslo poznámky.
6. Klepněte na Vložit.
7. Po ukončení klepněte na tlačítko Zavřít.


PS :
Cíl se dá volat z více míst (startů). Pokud chcete vázat zpětně musíte použít zpětně dva odkazy. Tedy jednou je objekt textu cílem a podruhé startem. Takže se dá kliknout na objekt A a skočit na B a opačně kliknout na B a skočit na A. Tam bych ale doporučil skákat "nad a pod".


     Jde také o sytém rejstříků. Například můžete mít rejstřík výrazů (často odborné texty) kde se odkazuje na výraz (vysvětlivku) rejstříku. To je schema hvězdice kde není možné udělat nic jiného nežli povel "zpět" - těžko detekovat z kterého směru skok přišel. Ten by se měl zadat jako makro pro stránku (jde o událost) šipka zpět.


     Klasicky lze udělat rejstříky zejména když jde o nadpisy. Tam není nutné nic moc. Buď jen část textu (kapitolu), nebo celý dokument. Typicky bych doporučil rejstřík kapitol hned za nadpisem (perexem ap.) místo úvodů.

Editoval neutr (31. 3. 2018 13:14:07)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 4. 2018 06:59:17

ptu
Člen
Registrace: 8. 2. 2012
Příspěvků: 5

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

Děkuji za odpověď, tomu rozumím. Jde mi o to, jestli je nějaký způsob, jak v poli "Výběr" při vkládání odkazu na typ "Nadpisy" hledat konkrétní nadpis, ne rolovat celým dlouhým seznamem nadpisů. Přidal bych sem screenshot, ale nevidím v téhle diskusi možnost přiložit k textu soubor.

Offline

#4 2. 4. 2018 07:41:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

Musíte obrázek uložit někde na portálu - uložto.cz, leteckápošta.cz, ale je jich docela dost včetně DropBox a WirtualBox. Sem potom zadat odkaz do hranatých závorek podle kódu BBCCode - viz pod oknem "Rychlá odpověď".


      Celkem nemám představu co požadujete. Má to být něco jako rozbalovací seznam? Tedy klik na nějaké pole a měla by se objevit roletka se všemi názvy nebo tak něco? Tohle lze udělat docela snadno, ale bylo by to psané makro.
      Jinou cestou by byl skok na rejstřík. To by mohlo být ve formě písmenka - typ poznámky například jako horní index - běžná vysvětlivka. Podobně by šlo vytvořit záložky typu abc a odkázat na rejstřík výrazů. To je běžné například u publikací kde jsou odborné výrazy, či zkratky.
      Organizace "helpu" může být také vytvořena tak, že se vybere část nebo celé slovo a stiskne se klávesa pro hledání v rejstříku či kontextu (Myslím že k tomu lze použít F2, nebo jiná konfigurace klávesových výrazů).


      Mne celkem nezajímá věcná obsah, ale domnívám se, že by to mohlo být něco jako odkazy na dikci zákona (- zákon + paragraf + písmeno [odstavec] a podobně). Podobně by mohl vypadat klasický soubor nápovědy kdy se buď skočí na odkázané místo, nebo vyskočí okno s referencí a podobně.


      Ono jde vlastně jenom o správné navržení cílů + rozhodnutí jak a odkud se budou volat. Dají se rychle zpracovat i velmi rozsáhlé texty pomocí maker například do formátu 'INDEXU'. Vaše zadání je celkem velice široké. Možná požadujete něco jako jsou rozcestníky v HTML - běžně uspořádané klikačky (ZPET, VPŘED, NAHORU).
      Toto lze nasimulovat i pro běžný dokument ODF (ODT, ODS, ap.) s velmi různorodým spouštěním (ovládáním). Je to ale nestandardní a musí se to naprogramovat. Zase to není nic světoborného. Jde opravdu jen o Vaší představu. Obrázek je lepší nežli stovka slov.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 2. 4. 2018 10:31:59

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 155

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

ptu napsal(a)

Jde nějak takové hledání nadpisu v tomhle formuláři aktivovat, nebo musím prostě v dlouhém seznamu dlouze hledat?

Jakou používáte verzi? Od LibreOffice 5.2 je součástí dialogu vyhledávací pole, které slouží přesně k tomuto účelu – viz obrázek.

Offline

#6 28. 4. 2018 13:14:06

ptu
Člen
Registrace: 8. 2. 2012
Příspěvků: 5

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

To by mělo být přesně to, co potřebuji, díky strepon za informaci. Mám verzi 4.4.7.2. Bohužel v mojí starší distribuci Linuxu není k dispozici novější balíček Libreoffice. Chystám se ale instalovat novou verzi celé distribuce, tak uvidím, co má v repozitářích za verzi LibreOffice k dispozici.

Offline

#7 1. 5. 2018 16:02:34

ptu
Člen
Registrace: 8. 2. 2012
Příspěvků: 5

Re: vložení křížového odkazu na nadpis - VYŘEŠENO

Tak se stalo. Nainstaloval jsem spolu s novou distribucí i novou verzi LibreOffice 5.3.4.2 a hledání nadpisu v dialogu vkládání křížového odkazu funguje. Díky strepon za informaci.
Tedy vyřešeno.

Offline

Zápatí