Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 10. 2017 16:59:05

JoK1955
Člen
Registrace: 25. 10. 2017
Příspěvků: 4

VYŘEŠENO - český font - velká mezera

Zdravím všechny. V textu jsem použil font HudsonCE a po převedení do pdf nebo tisku je za některými českými znaky velká mezera. Zdroj mám v Libre Office. Jde o znaky š, č, ž, ť, ů. Např. znaky ř a ě jsou v pořádku. Dělá to více českých fontů, ale ne všechny.  Pracuji na OS UBUNTU 16.04 Poradíte, pls, co s tím?

Editoval JoK1955 (8. 11. 2017 09:53:44)

Offline

#2 1. 11. 2017 10:48:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: VYŘEŠENO - český font - velká mezera

Omluva píšu zpětně nějak jsem vynechal 2 příspěvky tak alespoň dodatečně vysvětlím příčinu.


     Příčinou je znaková sada UTF-16. Originálně má sada kódování 16 bitů. Provádí se ale převod podle znakové sady na UTF-8. Takže UTF-8 má 128 prvních znaků souhlasných s ASCII a zbytek je dán jako národní sada - také 128 znaků. Znamená to, že do té druhé poloviny se načítají znaky vedené originálně v UTF-16. Převod se provádí v rámci XML a tak se stane, že stejná značka znaku pro UTF 8 obsahuje znaky dva z nichž je jeden čitelný jako nesmysl, nebo mezera. To není zřejmě Váš případ ale podstata je podobná.
     Nyní jde o ten font, který zřejmě neobsahuje všechny znaky a proto dělá sice konverzi správně ale tam kde nezná znak vyhodí mezeru. Tím trpí v různé míře více fontů. Je to složitější z toho pohledu že vlastně dochází k náhradám písma nejen v rámci UTF-8 a UTF-16, ale mezi fonty Libre Office a fonty PDF.


     V relaci Linux - Windovs je možné že k tomuto nedochází. Já sice mám primárně Linux Ubuntu 16.04 a na více strojích ale musel bych to spustit. Dnes nemám spuštěno více strojů takže bych musel restartovat tento, nebo nastartovat jiný což je složitější nežli jen spustit ON, nebo zrestartovat.


     Řešit to lze možná několika způsoby. Přidat nějaký vhodný font k Libre Office a naráz vše přeformátovat na "dobrý font", nebo dopnit sadu písem pro PDF. Je to možné jak v rámci LO tak v rámci OS - Ubuntu nevyjímaje.
     Takže to chce pohledat fonty pro LO a export do PDF. Může to být v nějakém rozšíření - nejen vrámci LO, ale i AOO které by mělo jít možná nainstalovat a fungovat. Totéž udělat pro Linux a podívat se na repozitáře. Možná se to dá najít v repozitáři "nepratnerském", nebo "placeném". Zde už hledejte jen fonty pro PDF.


     Je to docela jistě pracné a mylných pokusů požehnaně. Nemuhu s klidným svědomím doporučit fórum Ubuntu - většinou je to banda hulvátů až na několik vyjímek kterým se tímto omlouvám.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 11. 2017 09:52:48

JoK1955
Člen
Registrace: 25. 10. 2017
Příspěvků: 4

Re: VYŘEŠENO - český font - velká mezera

Díky moc za vysvětlení. Jak jsem to pochopil, tak to znamená používat pouze fonty, které po tisku do pdf "neudělají mezeru".
Hledal jsem onen font (Hudson), aby v LO nedělal mezeru a nenašel. Text jsem napsal v Inkscape, kde po tisku do pdf mezera není - což není správně řešení tohoto problému, ale přijatelná oklika :-)
Na fórum Ubuntu jsem také psal a nikdo neodpověděl, nicméně mám s ním většinou dobré zkušenosti, pokud nenarazím na někoho, kdo si léčí mindráky, což se mi stalo jen sporadicky :-)

Offline

Zápatí