Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 10. 2017 14:36:09

Monci
Člen
Registrace: 16. 10. 2017
Příspěvků: 2

Změna formátování (okrajů) všech stránek

Dobrý den,
exportovala jsem dokument z pdf za účelem změny okrajů -  v původním dokumentu okraje nebyly. Když však dám formát > stránka a změním okraje, okraje se změní vždy nanejvýš u dvou či tří stránek (dokument má celkem 300 stran). Jak změnit okraje u celého dokumentu najednou?

Předem moc děkuji za ochotu a odpověď

Offline

#2 16. 10. 2017 15:35:12

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Změna formátování (okrajů) všech stránek

Monci asi byste měla uvést zda to děláte v LibreOffice, nebo ApacheOpenOffice a pod jakým operačním systémem.
     Jde o to že "jste exportovala dokument z pdf" - dokumenty pdf se otevírají v DRAW, ale vlastní export musel být dělán nějakým externím nástrojem. V případě použití Draw by se jednalo o import. Lze sice dělat export z Writeru (Calcu ap.) do PDF, ale opačně by se jednalo o import a tohle umí jen Draw. Ten vytvoří obrázky a tam je to s okraji složitější i když by to šlo.
     300 stran je docela porce. Pokud jste tedy importovala pomocí Draw tak máte z pdf obrázky. Tyto obrázky zachovávají původní vzhled - i když nevím do jaké míry věrně.


     Export z PDF lze udělat (externím nástrojem) ale pokud vím tak jde o dost drahé aplikace. Popravdě nemám přehled které všechny programy by to mohly být. Bude to nějaká aplikace od Adobe. Já to řeším pomocí OCR Finereader.
     Umí to všechny kvalitnější OCR a je jich docela dost mimo Finereaderu například Recognita a podobné věci které mohou být součástí SW pro tiskárnu a není uveden jejich původní název. Ovšem funkci čtení PDF nebudou mít všechny OCR pro tiskárny.


     Pokud by tedy šlo skutečně o export například z OCR tak to bude pravděpodobně formát MS Word, nebo StarWriter. Potom by bylo potřeba  P R A V D Ě P O D O B N Ě  uložit z původního výstupu do formátu ODT. V ODT nastavit vzorový formát stránky. Nejspíš tedy formát s vlastním nastavením který pojmenujete jako svůj styl stránky, odstavců a podobně. Je možné že by pomohlo vybrat vše a použít standardní styl na sjednocení. Budou tam ale nejspíš objekty (obrázky a podobně) které se budou muset dotáhnout individuálně (ukotvení zarovnání ap.)
     Následně upravit vlastní styl po průzkumu jak dopadla konverze. Co je dobře a co nikoliv - zejména názvy, objekty, rejstříky nebo odkazy.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 16. 10. 2017 16:06:38

Monci
Člen
Registrace: 16. 10. 2017
Příspěvků: 2

Re: Změna formátování (okrajů) všech stránek

Děkuji, dělám v ApacheOpenOffice 4, win 7.
Soubor jsem exportovala online ( https://smallpdf.com/pdf-to-word ) do docx.
Změnu stylu celého dokumentu už jsem zkoušela, ale problém stále trval.

Offline

#4 16. 10. 2017 16:52:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Změna formátování (okrajů) všech stránek

Problém různých formátů, respektive okrajů stránek je dán sice jako například styl určité stránky, první (na rozdíl od ostatních), nebo levých a pravých, a nebo i různého číslování v záhlaví či zápatí - ale nikoliv automaticky jako styl všech stránek.


     Ten online nástroj je asi dobrý a poradila jste si elegantně. Nástrojů mnoho a na první pohled dobrá volba. Může mít ale nějaké nedostatky nebo nějaké omezení a podobně. To nebudeme uvažovat. Jde spíš o to, jestli náhodou nerozděluje styl podle původního rozvrhu zdroje. Pak bude mít sekce s různými formáty. Doporučil bych formát doc uložit jako ODT, ale i bez toho by se měl prozkoumat obsah pomocí navigátoru.
     Ten navigátor ukáže jestli tam jsou sekce - a jaké. Podobně objekty kresby a ostatní. V navidátoru se dá na položky kliknout a upravit. Takže to se týká zejména sekcí. (OCR by sekce nerozpoznal). Takže po průzkumu by se měl aplikovat stejný styl stránky na celý dokument.


     Tím, že se vybere vše tak se každá stránka naformátuje podle výchozího nebo určeného stylu. Jinak se formátuje jen aktuální. Styl celého dokumentu nebývá jednotný. Budou tam kapitoly a možná objekty. Logicky nelze kliknout na 1 stránku - zadat styl a čekat že se změní styl všech stránek. To by byl docela malér. Stylizace se musí dělat individuálně. Pokud chceme všechny stránky stejně - musíme také všechny stránky vybrat. A ani tak si nejsem jist jestli by se všechny stránky udělaly stejně.


     Takže doporučuji prohlédnout v navigátoru co vše dokument obsahuje a pak otestovat naformátování odstavců, anebo ihned okraje u kapitol, nebo sekcí ap. Musí se opatrně protože následně dojde k jinému rozložení obsahu a stránky budou různě přetékat.

Editoval neutr (16. 10. 2017 16:57:42)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 17. 10. 2017 08:55:41

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 56

Re: Změna formátování (okrajů) všech stránek

Jsem tady opět s jiným řešením. Já bych to neřešil pomocí exportu z pdf do "něčeho". S tím nemám dobrou zkušenost - obvykle se rozhodí formátování, bývá problém, že se něco z dokumentu ztratí, nejsou správné fonty, atd.
Mám nainstalovaný irfanview k prohlížení obrázků se všemi možnými plug-iny a jakoukoliv virtuální tiskárnu, třeba PDFCreator.
Při otevření pdf souboru v irfanu a následném tisku na PDFCreator je velmi dobrá nabídka možností zmenšení výchozích "obrázků" a umístění na střed - je nutné odzkoušet "zmenšovací" faktor, aby tomu odpovídaly požadované okraje.
Je to jen můj návrh řešení, pokud budeš chtít konkrétní postup, můžu doplnit...

Offline

Zápatí