Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 1. 2015 12:39:57

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Kartičky pro klienty

Dobrý den, uměl byste někdo pomocí nějakého nástroje z LO nebo OO vytvořit štítek - kartičku klienta?
Mám v calcu jméno a adresu a v jednom poli id císlo a pak v adresáři pod tímto ID císlem jpg s fotkou.
Potrebuji vytisknout stítky s fotem i jmenem a adresou. Zkoumám vse mozné, ale neprisel jsme jak na to v LO nebo OO.  Nebo toto umí opravdu jen Microsoft Office? Díky za reakci, nabídku pomoci, myslím, že bychom se domluvili i finančně.

Offline

#2 8. 1. 2015 14:26:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Kartičky pro klienty

To si uděláte šablonu pro Writer, nebo Calc. Podle potřeby si uděláte například rámečky na ořez + fotku, tečky pro jméno, nebo přímo kolonku pro jméno a buď budete dělat více průkazek naráz, nebo po jedné. Šablonu si můžete udělat jak chcete, nebo jak pro více naráz, tak pro jedinou.
     Když si uděláte mustr, tak ho uložíte jako šablonu mezi své šablony a pak ji jenom vždy znovu zavoláte. Dokonce by se dal použít nástroj pro vizitky, nebo štítky. Když si zavoláte Writer "Nový" > tak je tam nabídka vizitky i štítky.
     V Calcu si uděláte orámečkovaně co potřebujete s rámečkem (fotku, ořez) uděláte si například podklad jako vodoznak a podobné věci a rozmístíte vedle sebe. Pak si to určíte jako FORMÁT - OBLAST TISKU a uložíte jako šablonu. Samo sebou musíte doladit rozložení aby se tam toho vešlo více. Ty už jenom kopírujete z toho prvního mustru.

Editoval neutr (8. 1. 2015 14:28:56)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 1. 2015 18:07:31

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kartičky pro klienty

Ano, mustr umím, štítky jsem vytvořil, připravil i pole pro text, který se vkládá, ale zaboha se tam prostě nevloží ta fotka z adresáře, o to jde. Mám štítky 8ks na A4, a potřebuji aby se z toho calcu nebo z databáze postupně načítala data a fotky lidí. Celkem cca 700 štítků.

Offline

#4 8. 1. 2015 19:21:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Kartičky pro klienty

Vkládání obrázků bylo řešeno v souvislosti s QR kódem. Určitě to jde a určitě více způsoby. Jedná se o jakou databázi fotek? Ono stačí mít správně postavený adresář. Odakazy by měly být součástí databáze
například v jiném listě sešitu. Na řádku například Jméno příjmení - další údaje a adresa URL té fotky.
     Jestli máte fotky nějak rozumně pojmenované a ve stejném formátu tak v tom mustru jen například pomocí OFFSET naplníte těch 8 průkazek najednou. Jde o to, aby se nemusely nějak upravovat - velikost a podobně. Lze to udělat makrem, ale OFFSET stačí ovládat jedinou buňkou.


     Napište jak vypadá Váš foldr s fotkami - jak jsou označené. Možná bude potřeba fotky hromadně přejmenovat - například indexem řádku databáze ap. Stačí aby tam byl název jménem, ale musí být úplné aby nevznikla chyba. jde o to, že můžete mít komlikaci pokud máte 1 foldr na každého pracovníka extra. Pak byste musel pracně vypisovat.


     Jestli se nebojíte maker, tak mám tip : Makra jsou v příspěvku ludvikatrnky QR kód. Nejsou ale nutná. Přes to vytisknout hnedle 100 stran znamená dlouho čekat. Takže makrem lze spustit tisk jen jednou a postavit se k tiskárně aby to nelítalo po zemi.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 8. 1. 2015 23:27:11

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kartičky pro klienty

Mám v tabulce označené sloupce jmeno příjmení zařazení a foto.
V řádku je například  Jan  Novák  mistr  a ve sloupci foto je  jannovak.jpg napsano
v adresari foto na disku mám 700 fotek a jedna z nich je jannovak.jpg
Umím přes pole vložit do štítku jmeno příjmení i zařazení dám aktualizovat štítky a mám vše vyplněno ale nejde vložit z tabulky ta fotka, prostě ji nenačte i když zkouším pole jako obrázek nebo píši celou adresu, obrázek nezobrazí. Bohužel, zkoumám to již dlouho, ale asi tuto funkci LO neumí ještě.

Offline

#6 9. 1. 2015 16:56:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Kartičky pro klienty

Našel jsem makro. Pokud to neumíte přizpůsobím ho.
V současné době podává jeden obrázek do absolutních souřadnic sešitu (x a y) plus velikost obrázku. Musí se upravit tak, aby vysázel 8 obrázků a každý do jiných souřadnic. To se dělá pomocí cyklů. Toto makro by se mělo spouštět jiným makrem, které iteruje řádky pomocí modulo 8. Místo odkazu stačí do makra adresa foldru a do sešitu jen názvy. Zřejmě by se mělo makro dát spustit jen na jediný list, respektive na jedinou průkazku, nebo na všechny. Na 1 průkazku proto, aby se dala udělat oprava a nemuselo se tisknout vše například při chybě údajů, při novém nástupu a podobně.


     Napište jestli si na to troufáte, nebo pošlete vzor formuláře, jednu, nebo 2 fotky a název foldru odkud se to bude načítat. Musí to být plná cesta. Tu zjistíte nejlépe tak, že vytvoříte hyperlink na nějaký obrázek a po volbě zkopírujete údaj z prvního řádku.


     PS - stačí aby tam byl formulář na správném místě a několik fiktivních lidí - databáze která se dá použít bez dalších úprav. Napadlo mne, že ty rozměry dám také do sešitu, aby se s nimi mohlo pracovat - makro si je načte. Někdy budete průkazky měnit a pak se to hodí.

Editoval neutr (9. 1. 2015 17:03:14)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 10. 1. 2015 11:20:03

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kartičky pro klienty

Moc děkuji za pomoc, s makry neumím připadá meě to trochu jako strašně mohutný nástroj na malý problém. Je divné že když umí vložit pole automaticky z databáze textové proč neumí když je zadaná cesta vložit do pole obrázek, zvláštní.
Pokud by vaše makro fungovalo, bylo by fajn, ale podle popisu to chápu, že bych musel pokaždé po 8 lidech označovat?
Mohu štítek připravit a poslat i s cestou k folderu na zkoušku, ale pokud by to bylo moc práce to raději použiji MS Office i když tomu jsme se chtěl vyhnout a myslel jsme že to pomocí Opensource půjde řešit.
Hezký den

Offline

#8 10. 1. 2015 13:43:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Kartičky pro klienty

Pomocí databáze by to jít mělo, ale to musí být v Base a ne v Calcu. Jak chcete


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 10. 1. 2015 14:44:16

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kartičky pro klienty

No zkoušel jsem to ale nepodařilo se to, použil jsme jako zdroj dat base, ale možná to dělám blbě, mohu ty jmena převest z calcu do base.Záleží co bude jednodušší

Offline

#10 10. 1. 2015 18:10:51

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Kartičky pro klienty

Ještě jsme našel něco jako filtr pro openoffice, ale nerozumím tomu, není toto třeba pomoc? píší zde o tom includepicture   http://www.filewatcher.com/p/libreoffic … s.hxx.html

Offline

#11 11. 1. 2015 09:49:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Kartičky pro klienty

Ten filtr je součástí balíčku pro Linux a navíc pro Writer. Já jsem prohledával svoje makra a soubory a našel jsem i řešení pro databázi. I když ten samý problém jako s Calcem - musí se upravit pro Vaše potřeby.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí