Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 9. 2016 18:42:53

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 697

Seznam v ComboBoxu nebo ListBoxu ve formuláři ODLOŽENO

Dobrý den. Nevíte zda existuje nějaký snadný způsob jak přidat seznam do ComboBoxu nebo ListBoxu umístěném v dialogovém okně. Tedy myslím seznam typu odkaz na existující tabulku. Našel jsem toto téma http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=3201 ale přijde mi to děsně složité. Ale zkouším první pokus o dialogové okno, tak možná jsem ještě něco přehlédl.

Jinak pokud to jednoduše nejde, tak zvolím raději normálně políčko s kontrolou vstupních dat a následně tklačítko spouštěcí makro, tedy zcela bez dialogvého okna - zatím se to jeví jako jednoduší. Ale možná se mýlím a prostě jsem to v ComboBoxu jen nenašel a přidání seznamu je ve skutečnosti jednoduché.

U Comboboxu v listu (mimo dialog), který je propojený s buňkou lze seznam nastavit jednoduše, proč to tak snadno nejde u boxu v dialogu?

Nevíte někdo?

Editoval ludviktrnka (22. 9. 2016 20:34:23)


LibreOffice 5.4.

Offline

#2 19. 9. 2016 19:21:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Seznam v ComboBoxu nebo ListBoxu ve formuláři ODLOŽENO

Ty ovládací prvky jsou primárně určeny pro tahání dat z databáze. Roletku lze nakrmit někdy z "databáze" která je jen pojmenovaným úsekem databáze v Calcu. Také lze napsat seznam ručně.
     Většina ovládacích prvků pokud nejsou v databázi - tak chodí na dialogu. Když je samostatně v sešitě (uchycení na tz. "drawpage") tak mají maličko jiné krmení.
     Na tom dialogu to má jednu nepříjemnou vlastnost. Je jedno jestli jde o ComboBox, nebo ListBox. Pevní řádek je prázdný. To sice souvisí s možností připisovat pomocí tohoto prvku nové hodnoty do seznamu, ale když zakážete připisování, tak celý seznam zešedne a nejde ani prohlížet. To je zřejmě chyba. Originálně by měl první prázdný řádek zmizet a měla by tam být nastavena 1. hodnota. Prázdný řádek sice zůstával, ale na konci a ne na začátku.
     Je zajímavé, že comba ze systému mají tento první řádek správně. Je to ale jiným typem prvku - zřejmě z Javy, nebo z XML (jde v podstatě o ActiveX) přizpůsobené pro OOo. Podstata je prakticky stejná ale kvůli té určité variabilnosti v Calcu (Writeru) má jiné vlastnosti.


     Já jsem naposledy dělal makrem seznam do listboxu pro šablonu Partition která bude zveřejněna sakum prásk i s obsluhou dialogu ale to ještě dodělávám. Tam jsem přišel na to, že se musí vyhotovit Combo a přepsat na Listbox. Ale je to v několika hlášení bugů (a jde proto o takový málo systémový postup - provizorium které by ani správně chodit nemělo).
     Aby to bylo správně musíte se podívat nejen na makro, ale i na konkrétní dialog. Jestli chcete pošlu jen korpus s obsluhou.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 19. 9. 2016 19:48:05

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 697

Re: Seznam v ComboBoxu nebo ListBoxu ve formuláři ODLOŽENO

děkuji Neutr ale já opravdu hledám především JEDNODUCHÉ řešení. Ty zádrhele co popisujete mě dost odrazují, to mi neposílejte, neměl bych čas se tím prohrabat. On totiž ten dialog verzus zadání v sešitě a odeslání tlačítkem je z hlediska obsluhy nestajno. (i počtem kliků je to stejné) Takže se mi nechce tím příliš zabývat, zkouším zda neexistuje jednoduchý způsob spíše tak ze zvědavosti, že bych tím program osvěžil ...


Vlastně prvntní impuls byl ten že jsem udělal combobox jen jako prvek v sešitě, výběrem se spustilo makro, ale bylo potřeba zadat ještě číslo přes inputbox a tam je nějaký divný zádrhel, že desetinné číslo je zapotřebí opatřit tečkou a nikoli čárkou. Což je tak blbý že jsem začal přelýšlet o dialogu.


LibreOffice 5.4.

Offline

#4 22. 9. 2016 20:33:44

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 697

Re: Seznam v ComboBoxu nebo ListBoxu ve formuláři ODLOŽENO

ComboBox jsem opustil jako prvek stran vývoje LO nedodělaný. Jak po technické tak grafické stránce.


LibreOffice 5.4.

Offline

Zápatí