Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 15. 9. 2016 18:09:31

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Dobrý den vývojáři, prosím, šli by do Openoffice/Libreoffice přidat následující zlepšení?
1) Scrollovat kolečkem myši okno, na kterém je zrovna kurzor, aniž by se muselo v okně nejprve kliknout. Např. když klávesou F11 otevřu okno „Styly a formátování" a vyberu nějaký styl a vrátím se kurzorem myši na okno dokumentu, tak když chci okno dokumentu posunout (scrollovat) kolečkem myši, musím do něj nejdříve kliknout, jinak se pořád bude scrollovat okno „Styly a formátování", takže aby se to obešlo bez toho kliknutí na aktuální okno a scrollovalo se kolečkem rovnou okno, na kterém je právě kurzor myši. Případně to dát jako nastavitelnou volbu někam do „Nástroje – Možnosti".
2) Měnit kolečkem myši jednotlivé číslice v poli číselné hodnoty. Např. „Formát – Odstavec – Odsazení a rozestupy –  Odsazení zleva" bude tam třeba údaj 1,50 cm. Když najedu na hodnotu a zaroluji kolečkem myši, zvětšuje/zmenšuje se hodnota o nějaký daný krok. Šlo by o to, že by se mohlo kolečkem myši hýbat jen s jednotlivými číslicemi, takže kdybych najel myší na číslici 0, hýbalo by se kolečkem jen s nulou, kdybych najel na 5, hýbalo by se jen s pětkou a kdybych najel na 1, hýbalo by se jen s jedničkou. Číslice, na kterou bych kurzorem najel, by se při najetí myší podbarvila nějakým pozadím, takže bych věděl, se kterou číslicí budu případně rolovat. Kdybych najel mimo číslice ale byl pořád v poli, rolovalo by se kolečkem třeba o onem zadaný krok jako to je doteď. Opět to případně dát jako zapínatelnou volbu.
3) jako je v „Nástroje – Možnosti – Jazyková nastavení – Komplexní rozvržení textu – Ovládání kurzoru" možnost „Pohyb: logický/vizuální", tak „logický/vizuální" udělat i pro klávesy Backspace a Delete, neboť je hrozné při přepnutí české klávesnice na např. arabskou mít prohozené klávesy Backspace a Delete.
4) Mám-li českou klávesnici QWERTZ a přepnu-li na jinou, na které je QWERTY, tak mít „Zpět:" (CTRL+Z na české) na CTRL+Y, tedy tam, kde je české Z.
5) A šlo by nějak jednoduše udělat, aby se každé zmáčknuté písmeno zobrazilo nastavenou barvou, tučností či kurzívou a případně velikostí (hůlkově), či by se na to musel udělat nějaký doplněk, je-li to vůbec možné?
Děkuji

Editoval kamlan (16. 9. 2016 18:10:32)

Offline

#2 15. 9. 2016 20:28:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

To je hodně specifické. Ale například když máte soubor chvilku na pozadí, tak byste měl dostat ten původní do popředí. Místo posledního kurzoru si to pamatuje, respektive může z menu znovu načíst dokument z hlavního menu (dokument se udržuje v paměti podle nastavení - tuším 15 minut).
    Pak už stačí dát kurzorovou šipku nahoru, nebo dolu ap. Dostanete se tam kde jste byl jen by to bylo o řádek, nebo písmenko vedle.


    Většina možností scrolování není dána automaticy - to jen na vstupním údaji vlevo. Když postavíte kurzor na druhou hodnotu (desetinu) ap. tak se dá srolovat jen ta podřízená sekce. To se děje na bázi celočíselných proměnných - tedy ne u všech nastaveních pomocí seznamů.
    Tam kde to nejde musí se napsat přesný údaj, ale je to proto, že máte například neceločíselnou proměnnou v údaji. Scrolovat například po tisícinách je nesmysl a bylo by to kontraproduktivní. Takže tam se tento systém nepoužívá z praktických důvodů. Bylo by asi možné navrhnout rozšíření pro uživatele se sníženou možností tisknout klávesy (uživatel je fyzicky omezen na rolování).
    Problém jazykového nastavení klávesnice je specifický pro Linux a možná Mac ap. Ve Windows si můžete nastavit přepínání klávesnice pomocí Shift+Alt. Musíte mít nainstalován patřičný jazyk takže pokud tam budete mít jen dva jazyky, tak do druhého jazyka stačí 1x Shift+Alt, ale zpět musíte už 2x. Lze předpokládat že při třech jazycích by bylo složité přepínání - ale dalo by se.
    Ovšem podobně lze zřejmě nakonfigutrovat i Linux - je jich ale více druhů takže to asi nebude paušální návod pro různé systémy. Obecně platí, že si můžete nastavit klávesové zkratky na cokoliv. Jde o to co máte nastaveno pro celý systém (LO, AOO) a co máte za zkratky pro jednotlivý druh dokumentu (Calc, Writer, ..)


    Ten poslední dotaz se dá řešit tak že se postavíte před písmeno a podržíte Shift a šipku. Písmeno se "namodří" v polích pro písmo, velikost, barva, nebo styl (Bold, italic..) se objeví jakoby stisknutý výběr - zobrazí se font aktuálního písmena a podobně.
    Ovšem aby u každého písmena vyskakovala nějaká specifikace jako souhrnná tabulka - to by sice šlo, ale vůbec nechápu k čemu by to bylo dobré.
    Když například vyberete celý řádek (zmodří) tak pokud obsahuje více stylů, tak například font zmizí - není tedy jednoznačně unikátní. Totéž dělají všechny parametry textu.
    Nejsnadnějším řešením by bylo udělat si vlastní lištu nástrojů a na tu uložit všechny pro Vás důležité údaje vedle sebe. Ostatní lišty můžete potlačit, nebo vypnout. Pak uvidíte vše pohromadě.

Editoval neutr (15. 9. 2016 20:33:50)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 16. 9. 2016 10:56:43

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

To scrolování neceločíselných hodnot po tisícinách je nesmysl, to máte pravdu, ale např. když zmenšuji obrázky nebo vkládám nějaké křivky do Writu z Drawu, tak se mi kolikrát stane, že by se hodilo zascrolovat v hodnotě jen desetiny. Např. když bude mít obrázek na výšku 1,85 cm a já bych ho chtěl třeba o 0,5 cm zmenšit (na 1,35 cm), tak buď musím mít nastavený krok scrolování na 0,05, což by bylo neprakticky málo, nebo se stane, že prvním hýbnutím kolečkem se zmenší hodnota na 1,80 a pak scroluji třeba po 0,1 cm, takže mi vyjde 1,30 cm a pětku v setinách stejně musím dopsat ručně. Ono docela využívám i možnosti Drawu převádět křivky na 3D tvary a v nastavení 3D objektu to třeba ty hodnoty scroluje rovnou po centimetru a všechno tam pak musím dopisovat ručně, což je při vícero objektech docela otrava -> pořád pouštět myš, mačkat Del a Backspace a pak zase myš chytat; tudíž mít tu možnost pro uživatele se "zvýšenou nevraživostí tisknout klávesy :-)" by bylo super :-). Ono třeba právě na těch 3D převodech křivek občas záleží na každé setině, aby se mi to prostě líbilo, prostě takový pocit precizního člověka "teď je to skutečně ono :-)".

Pro poslední dotaz: ona tabulka vlastností pro každé písmeno je myšleno jako nějakou souhrnou vypínatelnou možnost. Když by byla zapnutá, každé písmeno by se zobrazilo nadefinovanou barvou/tučností/... a když by možnost byla vypnutá, psalo by se normálně. Učím se arabštinu a jestli někdo někdy měl jako začátečník zkušenost s oním písmem "rozsypaného čaje", tak ví, že občas hodně pomůže označovat jednotlivá písmena barevně. V samotném arabském písmu to stejně pro všechny hlásky barevně označit nejde, neboť např. samohlásky se obarví společně se souhláskou, nad/pod kterou zrovna jsou, a pokud to chce mít uživatel precizně, musí se to převést na křivky v Drawu a případně barevně označit ručně a vložit zpět do Writeru jako "objekt z křivek/obrázek". Ale pro transliteraci do češtiny by bylo velmi nápomocné mít možnost psát na klávesnici s výsledným barevným efektem a ne opět ručně formátovat transliterovaný text písmenko po písmenku.

Offline

#4 16. 9. 2016 12:23:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Tak jak to popisujete to vypadá logicky i když po pravdě mi připadá, že ať se jedná o jakoukoliv znakovou sadu musí být z jednotlivých znaků. To znamená že by se měl použít kurzor typu Insert a tím posouvat písmenko po písmenku. Tedy jde to stejně dobře když dáte před písmenkem obyčejný kurzor s Alt+šipka doprava - a je vybráno. Na další krok stačí šipka doprava bez Alt a pak zase Alt+šipka.
     Celkem nenám představu jak berete arabský text. Klasické sady mají své zdroje fontů (písma). Do těch se něco přemalovat nedá. Je ale možné postavit si vlastní sadu a tu editovat právě jako obrázek. S tím ale žádnou zkušenost nemám. Viděl jsem ale nějaké rozšíření pro úpravy fontů - písem.


     Zatím chápu to, že používate zabudovanou úpravu znaků písmomalby. To pak nejsou fonty, ale obrázkové objekty. Nemám ani představu jak bych takto psal uživatelsky například recenzi.
     Tedy teoreticky bych si poradil makrem které by klávesami místo fontu aktivovaly objekty ala font. Ale hrůza pomyslet že například naráz zmenším velikost a donutím aby se změnilo řádkování nebo barva.
     Faktem je že klasický zdroj fontů obsahuje předem různé varianty písma, takže celkem nechápu podstatu problému. Používáte klasický font, nebo sadu obrázků?
     Arabština není tak složitá jako třeba čínština nebo jiné abecedy východního typu. Jistojistě existuje font arabštiny. Pokud jde o nějakou specialitu tak se dá asi najít mezi rozšířeními pro LO, nebo AOO.


     Zase pokud potřebujete lepší rozlišení můžete si zvětšit oddálením, nebo přiblížením stránku. Také existuje nástroj pro slabozraké kteří si mohou zobrazit text do "lupy". Stejně ale platí to o výběru klasického písmena "vymodřením".
     Mně připadá spíš jako byste stavěl překladový slovník z a do arabštiny. Ale to jsou jen moje intuitivní pocity. Podstata mého váhání je v tom že nechápu co používáte - regulérní font nebo obrázky? Nebo existuje jiný postup pro exotické úpravy fontů nežli pro naše západoevropské?


     Ta poslední věta - nešlo by to řešit jen pozadím jednotlivých znaků místo jejich barvou? Transcripce znamená přepis a vy zřejmě chcete stejnou barvou označit relevantní substituční závislosti. Pokud je barva znaků problém, tak barva pozadí být nemusí, ale jde opět o to, co používáte. Transcripce obrázek - západoevropský font může být problémová. Když ale půjde o font - font neviděl bych v tom extra problém.
     Dokonce bych to viděl na slovníkové náhrady (asi jako princip synonym), nebo i automatické dokončování. Ovšem za cenu toho, že byste pro češtinu tyto nástroje nemohl používat.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 16. 9. 2016 12:48:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Ještě mne napadlo jak bych to řešil já. Pokud bych neměl originál font, ale obrázek (jpg a podobně) použil bych OCR. Já mám starší verzi Finereadr, ale hodně se dá udělat v demu, nebo v softu dodávaného k tiskárnám.
     Ovšem tam bývají dost limitované verze které se ani nejmenují tak jako jejich originální zdroj (nedá se někdy zjistit co je základem vestavěného OCR - komerční důvody - starší typy laciného SW a tak raději neuvedou nic).


     Takže jednou možností je použít a sejmout relace z on-line překladačů. Například eTranslator_Arabština. Další možnost bych viděl pomocí OCR. Například návod pro můj FineReadr Finereadr a složité jazyky.


     Pro Vaše potřeby by asi stačilo okopnout z on-line slovníku relace a udělat si z toho slovník náhrad.

Editoval neutr (16. 9. 2016 12:49:22)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 16. 9. 2016 13:38:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Také se dá doinstalovat arabský font. Stačí zadat do Googlu "openoffice arabic language pack", nebo dát dotaz "Arabic for openoffice". Je tam hodně návodů i problémů. Takže nejprve byste něl otestovat známá řešení - jestli Vám budou vyhovovat.
     Když si otevřete LIBRE OFFICE NÁSTROJE > JAZYKOVÁ NASTAVENÍ > zaškrtnete KOMPLEXNÍ ROZVRŽENÍ TEXTU tak otevřete výběr a je tam 16 různých arabštin. U Apache OpenOffice jich tolik asi nebude, ale přes to tam nějaká je.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 16. 9. 2016 14:00:37

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Arabský text samozřejmě beru jako normální font (konkrétně u mě Traditional Arabic nebo Scheherazade), problém však je, že arabština umísťuje různé znaky (např. samohlásky) nad/pod souhlásky a když chcete obarvit např. pouze samohlásku, podaří se vám jí označit pouze se souhláskou, nad/pod kterou je umístěna. Jde sice nějak označit i samotnou samohlásku (našel jsem to dříve v nápovědě, ale už nevím kde), ale když ji dáte obarvit, obarví se i příslušná souhláska. Nebo je problém s tím, jak arabština spojuje písmena a s tím, že většina písmen má trochu jinou podobu, když jsou na začátku/uprostřed/konci slova -> a když donutíte systém, aby vykresloval po jednotlivých písmenech, kterým dáte každému jinou barvu, tak se již arabský text nespojí tak jak má a písmeno veprostřed je pak vykreslené jako například počáteční (to jsem zkoušel v HTML, kde to bylo mnohem snažší na provedení). Podbarvení písmen je to samé, opět to vybere třeba tři znaky jako jeden, když se nachází nad/pod sebou. Navíc podbarvení mám určené pro specifickou výslovnost (např. slabičný důraz, větší prodloužení délky samohlásek apod.)

Vytušil jste správně, že jde o cosi jako překladový slovník, ale v této fázi spíše jen o transliteraci s vykreslením jednotlivých písmen. Možná lépe by to bylo vidět z obrázku, ale nepřišel jsem na to, jak sem vložit obrázek z mého HDD. Výsledkem je černý arabský text, obrázkový objekt s obarvením skutečně jednotlivých arabských písmen a transliterovaný latinkový text též s obarvením jednotlivých písmen.
Takže pokud chci mít skutečně každé arabské písmeno jinou barvou, nezbývá mi než to dělat přes ten Draw a převedení na křivky a obarvení křivek a vložit zpět jako obrázkový objekt, s tím, že v transliteraci obarvuji ručně každé písmenko zvlášť, což jsem si chtěl zjednodušit. Napadlo mně též nadefinovat hromadu maker pro každé zmáčknutí klávesy, ale klávesové zkratky jdou nadefinovat jen pro stisk s Ctrl/Shift/Alt a navíc samozřejmě potřebuji psát i normálně (např. překlad a popis překladu), takže i kdybych měl klávesové zkratky bez Ctrl/Shift/Alt, tak bych je pořád musel nějak vypínat/zapínat, podle toho, kdybych zrovna psal transliteraci či normální text. Navíc mít asi 35 klávesových zkratek jen pro psaný text, to bych už nepoužil klávesové zkratky pro nic jiného a asi bych si ani nebyl schopen zapamatovat všechny ty kombinace :-). Napadlo mě zkusit se naučit vytvářet doplňky, neboť s programováním zkušenosti mám, ale nevím, zda-li by to v možnostech doplňků vůbec bylo.

Offline

#8 16. 9. 2016 15:17:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Pokud tedy máte font pokuste se nejlépe v Calcu najít odpovídající Unicode znaky. To by byl základ. Zbývá zjitit jak se tvoří složeniny. Mohlo by to být podobné jako zápis vzorců v Math, ale může to být také jinak.
     Jde o tohle:
     Zapsat znaky které potřebujeme analyzovat, uložit a otevřít XML zdroj. Tam by to mělo být vidět. Já bych typoval nejspíš JavaScript, nebo PostScript.
     Postup je Vám asi známý, ale přes to - pod souborem ODS se zkrývají XML soubory. Něco je zapakováno, něco ne. Takže přepište v souborovém manažeru koncovku na zip a rozpakujte. Pak už se musíte někde chytit. Popis XML existuje ale je toho moc takže spíš doporučuji najít nějaké klíčové slovo které dáte před a za testovaný výraz.
     Až se dopracujete dejte sem vědět. Já jsem nikdy nic podobného neřešil a docela by mě to zajímalo. Ne tedy arabština ale jak dělají to sesazení nad/pod sebe. Může to být jenom trik s horním a dolním indexem. Ty jsou ale výlučně na jiných pozicích. Navíc když se podíváte do fontů tak uvidíte, že horní, dolní index a jiné jsou součástí speciálních znaků. Takže každá kombinace má vlastní číslo UTF16, respektive Unicode. To mu také odpovídá Váš popis.
     Je tedy stejně dobře možné, že mají každou kombinaci jako jeden znak který je nerozdělitelný, stejně jako nějaký trik s rozdělením standardní pozice na dvě poloviny (horní a dolní).


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 16. 9. 2016 15:42:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Ještě o tom popřemýšlím, ale chtělo by to asi originál spustit přes Google překladač a překlad dělat do fonetické podoby. Je mi docela zřejmé k čemu to bude sloužit.
     Takže výsledný tvar by měl být v podstatě překladač který umí jak fonetický tvar v podobě znaků, tak také výslovnost a český význam. Tohle je pak pro více lidí a chtělo by to rozšíření nebo alespoň šablonu. Calc by byl pro tyto účely vhodnější. Navíc je možné přidat multimediální soubory.
     Viděl bych to na nejméně 4 sloupce. Ve 4. sloupci tlačítko videa nebo jen zvuku. Jeden list by obsahoval jen čísla UNICODE a jejich podobu - tedy vzorce =UNICHAR(číslo) a =UNICODE(Odkaz, nebo písmenko). Pro každý znak soupis nejběžnějších slov u kterých bude výraz arabsky, vedle fonetická výslovonost a v dalším sloupci český význam.
     Calc může mít až 1024 listů což tedy dává podle mne postačující kapacitu. Další možnost je postavit klasickou databázi. To pro případ, že by toho na Calc bylo moc. Dají se nad tím postavit obslužná a vyhledávací makra stejně jako testy - zapiš...., přelož ....
     Ale postavit například 16 šablon - pro každou mutaci to už by bylo veledílo, ale je to schůdné nejméně po technické stránce.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 16. 9. 2016 17:43:38

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Uložil jsem tedy ukázkový text v Calcu a rozbalil. V content.xml jsem jej našel a nenahrazuje žádné složené znaky za jeden Unicode znak, ani to není rozděleno na horní/dolní index. Je to tam normálně zapsáno pod svými Unicode znaky a žádný není nahrazen ani zformátován jako index (zkoušel jsem to s indexy a ty to obtaguje samostatnými tagy). V tom napsaném arabském textu se dá mezi jednotlivými složenými  znaky pohybovat normálně s Alt+šipka (jak jste výše zmiňoval a to je to, co jsem kdysi vyčetl v nápovědě) a není to nahrazeno jedním znakem, ale obarvit se to samostatně prostě nedá. Jak to znaky "ne-skládá" dohromady (i když se to "složeně" tváří) doopravdy nevím, ale pro mě v tuto chvíli nejschůdnější řešení je udělat si normální HTML stránku s formulářovým polem, do kterého arabský text vložím přes Ctrl+V a pomocí Javascriptu převedu dané arabské znaky na obarvenou latinku, kterou si zase zkopíruji do Writeru. Sice si tam musím dát pozor ještě na složené znaky, které se skutečně do arabského textu vkládají jako jeden znak, ale to není těžké.
Díky za komplexní návrh toho překladače, ale tak daleko to rozhodně zatím neplánuji :-), v tuto chvíli (a jistě následujících pár měsíců či možná i let) má jít skutečně jen o vytvoření .odt (pdf) s arabskými texty a vlastní barevnou transliterací textů a vlastním překladem. V pozdější fázi bych k tomu chtěl přidat ani ne tak translator jako spíše jen vyhledávání (a zobrazování) v arabštině i transliterované latince i překladu + tedy to multimediální (výslovnost), ale to už bych řešil čistě jako web, tedy přes HTML a Javascript, neboť s tím mám největší zkušenosti.Obarvenou arabštinu jako text budu holt muset oželet a případně to holt naobrázkovat. Váš pojem "stavěl překladový slovník" jsem, jak je vidět, původně nepochopil až do takové hloubky :-).
Ještě ukázka toho, jak se arabský text rozhodí, když se natvrdo přiřadí jednotlivým písmenům barva. Je to v HTML kódu, stačí si kód zkopírovat do souboru s příponou .html a zobrazit v prohlížeči. Také je zajímavé, jak to vykreslí font 'Traditional Arabic' či jiný, to je pak ještě zajímavější, jak začátek slova "poskládají" různé fonty, ale samotné znaky pořád v UNICODE zůstávají stejné, nenahradí se jinými. Z toho, jak se nápis rozhodí, když se natvrdo přiřadí jednotlivým písmenům formát (a tak se to chová ve všech programech, nejen v Libre) usuzuji, že to asi nějak skládá dohromady systém (Windows), proto obarvování těch arabských písmen řeším přes Draw a převádění na křivky a vložení zpět jako obrázkový objekt.

<!DOCTYPE html>
<html lang="cs">
<head>
<meta charset="utf-8">
<style>
.c1{color:red;}
.c2{color:blue;}
.c3{color:green;}
.c4{color:orange;}
.c5{color:chocolate;}
.c6{color:magenta;}
.c7{color:gold;}
p{display:inline-table;font-size:50px;font-family:'Traditional Arabic','Scheherazade','Arabic Typesetting'}
</style>
</head>
<body>
<h3>Nápis arabsky (arabské jmého Mohamed)</h3>
<p>&#1605;&#1615;&#1581;&#1614;&#1605;&#1617;&#1614;&#1583;&#1612;</p>
<h3>Nápis arabsky s natvrdo zformátovanými jednotlivými písmeny - rozhozený, špatně</h3>
<p>
<span class="c1">&#1605;</span>
<span class="c2">&#1615;</span>
<span class="c3">&#1581;</span>
<span class="c4">&#1614;</span>
<span class="c1">&#1605;</span>
<span class="c5">&#1617;</span>
<span class="c4">&#1614;</span>
<span class="c6">&#1583;</span>
<span class="c7">&#1612;</span>
</p>
<h3>Transliterace</h3>
<p>
<span class="c1">m</span>
<span class="c2">u</span>
<span class="c3">H</span>
<span class="c4">a</span>
<span class="c1">m</span>
<span class="c5">m</span>
<span class="c4">a</span>
<span class="c6">d</span>
<span class="c2">u</span>
<span class="c7">n</span>
</p>
</body>
</html>

Editoval kamlan (16. 9. 2016 18:00:55)

Offline

#11 16. 9. 2016 17:59:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

To je jasné. Ono se jedná asi o to "komplexní rozložení textu" které se rozbije při tom tvrdém formátování. Jen tak mimochodem - ty znaky nahoře jsou číslice? Vypadá to jako 28 a 13 ale nějak našišato.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 16. 9. 2016 18:09:00

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

To 28 jsou písmena "u" a "n", 8 je "u" a 2 je "n" - konkrétně je to arabská koncovka -un - neurčitý člen v arabském 1. pádě. To 13 našišato jsou písmena "m" a "a", 1 je "a" a 3 je označení pro to, že se předchozí písmeno opakuje, takže vzhledem k tomu, že předchozí bylo "m" tak jde o "m".
Označím téma jako vyřešené, případné scrolování oken i neceločíselných hodnot a vizuální/logické prohození Delete a Backspace už by bylo stejně pouze potenciálně na vývojářích :-). A klávesnici se kvůli jednotnému Ctrl+Z asi naučím používat českou QWERTY místo QWERTZ.

Editoval kamlan (16. 9. 2016 18:12:49)

Offline

#13 16. 9. 2016 18:16:06

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 155

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

kamlan napsal(a)

Dobrý den vývojáři, prosím, šli by do Openoffice/Libreoffice přidat následující zlepšení?
...

Dobrý den,

předně bych upozornil, že tohle fórum žádný vývojář nečte, mnohem lepší je zkusit se podívat do bugzilly. Ptát se na českém fóru na arabštinu taky není nejlepší nápad ;)

1) a 2) To jsou záležitosti desktopového prostředí (rolování nad neaktivním oknem mi v Ubuntu funguje i bez kliknutí) a není účelné, aby je řešily jednotlivé programy.

3) Zkuste najít/nahlásit v bugzille, vývojáři i uživatelé pro arabštinu existují.

5) Možná to je mimo, ale co tenhle dotaz?

Offline

#14 16. 9. 2016 19:09:47

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Děkuji za upozornění, přeci jen píši na toto fórum poprvé a nevyznám se v tom. 1) a 2) jsem si myslel, že budou záležitosti desktopového prostředí, mě to rolování v Ubuntu ani Mintu bez překliknutí nefungovalo, ale je fakt, že již nějaký čas mám zase Windows, neboť na starém notebooku mi Linuxy haprovaly a na novější stroj jsem se ještě nevzchopil.
Váš odkaz 5) to částečně řeší a povedlo se mi postup duplikovat, ale jde mi to jen s nějakými písmeny a občas to ten arabský text vyloženě zprasí a např. i zdvojí písmena - ponechá původní černobílá a k nim přidvojí obarvená, což nevím, kde je chyba.
To víte, kdybych uměl anglicky lépe než mizerně :-), psal bych na anglické fórum, ale tu bugzillu zkusím, přeložit 3) jakž takž do EN by mělo být v mých silách :-), děkuji.

Offline

#15 24. 9. 2016 20:14:52

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Pár zlepšováků na kolečko myši a CTL text - VYŘEŠENO

Nakonec jsem 3) vyřešil přes makra. Napsat si nějaké pokusné slovo a umístit doprostřed něj kurzor. Makro pro Delete: Shift+pravá šipka a pak Del. Makro pro Backspace: Shift+levá šipka a pak Backspace. A nastavit tato makra pro Delete a Backspace v Nástroje – Přizpůsobit – Klávesové zkratky :-).
A 4) jsem vyřešil též změnou kl. zkratek. Pro Zpět jsem nastavil Ctrl+Z i Ctrl+Y a pro Znovu Ctrl+Shift+Z (na což jsem zvyklý z jiného programu) i Ctrl+Shift+Y,

Editoval kamlan (25. 9. 2016 09:23:59)

Offline

Zápatí