Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 3. 6. 2016 10:43:25

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 23

rámeček v calc s popisem "SOLVED"

zdravím, kdysi se mi podařilo vložit rámeček s údajem odběratel, dodavatel do faktury, bylo to přes nějaký tlačítko. už si nevzpomínám které, prosím radu.
další problem, ten rámeček se mi při převodu do pdf nezobrazuje celý. ta cara co dělí nápis pr.-----odberatel-------- se do pdf nedostane.
kdyby nekdo vedel, uvítam. dík

Editoval locika (5. 6. 2016 08:45:50)

Offline

#2 3. 6. 2016 12:30:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: rámeček v calc s popisem "SOLVED"

Ten popis není moc dobrý ale pokusím se to dovodit :
     Pokud jste cokoliv (nejen rámeček s daty odběratele) vkládal pomocí tlačítka tak existuje několik možností "co to bylo za tlačítko".
- Skutečně tlačítko v prostoru pracovní mřížky.
- Tlačítko (jako slovo) v hlavní nabídce - na té liště Soubor, Úpravy....
- Tlačítko (jako slovo) v rozbalené nabídce - například pod nabídkou Soubor ....
- Tlačítko jako ikona na nějakém panelu nástrojů.
     Pokud by to bylo tlačítko na liště hlavních nabídek - muselo by se jednat o makro které někdo postavil za tímto účelem. Toto může být i podstatou ovládání z ostatních možností, nicméně tyto možnosti mohou být systémovým příkazem.
     Pokud by se jednalo o systémový příklad spuštění (nejsou to typická tlačítka snad mimo ikon které se tlačítkům podobají a jsou to v podstatě klikací mapy). Může to být navázáno například ze šablony kde může být typické tlačítko "vylepšeno" strojeným makrem.
     Zde bych viděl volání rámce z nabídky VLOŽIT > RÁMEC (nebo plovoucí rámec ap). Při zavolání rámce se může makro spouštět automaticky. Takže vložíte rámec a na to šup tam máte "orámovaný" text. Podobných věcí tam může být více.


     Může tam být například "vychytávka - konsolidace dat". V buňce se rozbalí 1 řádek na kterém může být název + adresa + třeba titul ap. takže zde bych to viděl bez orámování, ale i to se dá udělat snadno. Lze dokonce i celý 1 řádek zalomit tak aby vypadal jako více řádků. To se dělá volbou vlastností buňky a zadáním parametrů buňky ve smyslu výšky řádku a šířky sloupce.


     Může to být napojení na hromadnou korespondenci, nebo spíš na pojmenovaný úsek "databáze" - tedy spíš jen úsek v jiném listu.


     Ještě je zde možnost že nešlo ani tak o tlačítko, jako spíš rozbalovací nabídku "text box" a podobně. To by sice vyžadovalo speciální znalosti k nastavení, ale šlo by to.
     K tomu mne vede skutečnost, že ovládací prvek může mít vlastnost - netisknout orámování, respektice ohraničení ovládacího prvku.


-----------------------------------------------
CITUJI : další problem, ten rámeček se mi při převodu do pdf nezobrazuje celý. ta cara co dělí nápis pr.-----odberatel-------- se do pdf nedostane. kdyby nekdo vedel, uvítam. dík
     Nebylo by na místě použít minulý čas když už to tlačítko nemáte, nebo jste zapoměl které to je? Tedy asi takto nezobrazoval. Z toho jsem na pochybách co opravdu chcete a co máte, nebo nemáte. Já si to vysvětluji tak že snad máte původní PDF a tam vidíte nedostatek toho rámečku.


     Takže napište vše co si o tom tlačítku pamatujete a hlavně jak vypadalo. Ovládacích prvků které mají v názvu tlačítko je více - například "zaškrtávací" a podobně.


     Možná by bylo lepší přímo požádat o vytvoření nové koncepce která na stisknutí, respektive vybráním vloží dodavatele, odběratele nebo cokoliv. Nejspíš postrádáte šablonu, ale může to být řešeno mnoha jinými způsoby.

Editoval neutr (3. 6. 2016 12:36:14)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 3. 6. 2016 21:03:07

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 23

Re: rámeček v calc s popisem "SOLVED"

takových možností? to snad mám jiný calc. vydumala jsem: bylo to seskupení z ovládacích prvků. Ale moc vhodné to asi není, protože mi nejde zesílit lemující čára a taky se rámeček nezobrazuje v pdf, jak jsem psala. není něco jiného na ty motivy?

jinak v seskupení mám všechno zapnuto, aby se tisklo, aby bylo viditelné...

Všechny šablony, co jsem tady našla, byly moc prokomponovaný, spousta listů, to nepoptřebuju, stačilo by něco pro začátečníky, kdybyste věděl, prosím tip!
počkám na opověď.
zatím moc děkuji

Offline

#4 4. 6. 2016 10:28:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: rámeček v calc s popisem "SOLVED"

Jasně udělám. Potřeboval bych ale vzor jak to má vypadat. Stačí prázdný formulář. Mělo by být vidět kam co patří (jméno adresa, číslo telefonu PSČ a podobně)
     Další věcí jsou datové položky odběratelů nebo dodavatelů (když byste chtěla stejným formulářem dělat poptávku). Udělám list pro odběratele a list pro dodavatele.
     Další věcí je výpis zboží a cen do formuláře (faktury). Automatické součty jsou samozřejmostí ale může tam být například položka "dodání do x dnů - není skladem" a podobné vychytávky například odhad ceny vzhledem k převodu měny ap.
     Poslední věcí je to co se s formulářem udělá nakonec. je víc možností a lze je realizovat i současně. Například "odeslat emailem (PDF, html plain text)" přímo - hned email odeslat (nebo jen uložit do složky pošta k odeslání, a nebo jen třeba pdf do složky odkud si to vytáhne hromadná korespondence), vytisknout klasický papírový dokument a k tomu obálku.


     Další věcí je to zda má formulář evidovat faktury a přidělovat automaticky čísla, vytvářet dodací listy nebo i nějaký průvodní doklad (třeba balík, nebo přijetí hotovosti při osobním doručení ap.)


---------------------------------------------------


     Šablona se otevře klasicky z nabídka otevřít šablonu a bude to nový dokument bez názvu. Je možné tam automaticky dodat název . třeba Faktura číslo xyz/2016.
     Objeví se prázdný formulář a Vy tam pomocí ovládacích prvků (nejspíše roletkou (listBox, ComboBox, TextField ....) zadáte odběratele, popřípadě dodavatele je li jich víc, vyberete položky zboží a zadáte jednotky (plus popřípadě další specifikace).
     Je totiž možné udělat PDF a tento generující dokument smazat aby se neskladoval. Pak je otazníkem zda má udělat evidenci a číslování. To je možná zavoláním šablony do které se to po načtení uloží jak poslední údaj.
     Tento úkon se provede na stisk tlačítka. Pokud se toto tlačítko neaktivuje - nedojde k posunutí registru čísel faktur.
     Přidávání odběratelů nebo položek zboží je možné přímou editací šablony, nebo speciálním sešitem "skrytě". Vše může být pod hesly. Můžete dát přístup i desítkám lidí - každému jiné heslo a jiné oprávnění. Při provedení faktury se zapíše kdo to udělal. Je možné zadat "roli" skladníka, účetního a fakturanta. Fakturant vydá požadavek na sklad a zablokuje jedno příslušné číslo faktury.
Skladník připraví zboží do balíku vytiskne dodák (popřípadě fakturu) který přibalí. Fakturant ověří pravdivost (správnost) obsahu a adres listem dodák (nebo i fyzicky). Vytvoří poštovní (obecně dodací) doklady. Tyto buď přímo odešle s balíkem, nebo je nechá podepsat. Účetní na základě dokladu o odeslání vyšle elektronickou fakturu (Pdf) a zavede položku do kolonek MÁ DÁTI-DAL a čeká na peníze aby obchodní případ uzavřel (odeslání do centrální evidence MFCR a do peněžního deníku, sp).


     Je však možné například evidivat jen drobný prodej (třeba přes Aukro). Můžete chtít například při objednávce "na dobírku", nebo "platbou předem" vytisknout poštovní složenku (typ A, nebo C), průvodní listek .....
     Ta platba předem - doporučuji chtít předem jen poštovné. Na dobírku chtít zbytek. Když to pak nepřevezme o nic nepřijdete.


     Platby přes Aukro sice půjdou automaticky jako hlášení na MFCR, ale existují jednorázové prodeje mimo evidenci (přes inzerci). Tam by bylo vhodné používat jiné složenky než typ A. Také je možné využívat přepravní firmy nebo důveryhodné osoby které předají zboží a převezmou peníze. Takže různých dokladů může být potřeba celá fůra.


      Soudím podle toho, že požadujete jen hlavičkové údaje a nikoliv celou fakturu takže je to něco jako drobný prodej a Vy pak vyše vypisujete růčo.


      Já mám sice práce nad hlavu a do větších projektů se nepouštím. Tohle mám ale docela osahané a mám i vzory z dřívějška. Takže bych něco upravil a bylo by to relativně "rychle". Slibovat termín se docela bojím. Většinou mi odhad nevyjde.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 5. 6. 2016 08:44:26

locika
Člen
Registrace: 29. 4. 2015
Příspěvků: 23

Re: rámeček v calc s popisem "SOLVED"

Zdravím, moc díky za rady, vážím si toho. Abyste ztrácel čas mým problémem, to bych si nedovolila. Myslela jsem, že je něco někde v databázi. Nebudu se s tím párat, vyhodím seskupení a dám ohraničení.
jojo, všechno ručně, takové existence ještě jsou.

fakt díky za vstřícnost, mě zaskočila.

Offline

Zápatí