Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 28. 8. 2015 07:28:25

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 115

Sumarizace za určité období - VYŘEŠENO

Opět po delší době prosím o radu a pomoc


Mám tabulku, která je výsledkem dotazu "Dotaz_Prubeh_Plateb" a vznikla seskládáním ze tří jiných základních tabulek databáze. Záznamy v této vygenerované tabulce obsahují mimo jiné pole Castka, Prijem_vydej a Datum. Jedná se o tabulku hospodaření, kde častka je číslo (kladné nebo záporné), Prijem_vydej je znak "P" nebo "V" podle hodnoty v poli Castka (kladná nebo záporná). Datum je den, kdy byla částka vložena nebo vybrána. Když nad touto generovanou tabulkou vytvořím další dotaz který bude vypadat takto - SELECT SUM( "Castka" ) AS "Castka" FROM "Dotaz_Prubeh_Plateb" dostanu vyhodnocení financí - výslednou částku v pokladně. Když dotaz upravím následovně - SELECT SUM( "Castka" ) AS "Castka", "Prijem_vydej" FROM "Dotaz_Prubeh_Plateb" GROUP BY "Prijem_vydej" - dostanu dvě hodnoty - suma příjmů a suma výdajů. Vždy se ale jedná o sumu ze všech záznamů bez ohledu na období - pole Datum není nijak zohledněno.


Jak bych ale měl formulovat dotaz, abych dostal sumu pouze za určité období - tedy např. za rok, měsíc nebo čtvrtletí ?? Jak do sumarizačního dotazu zahrnout datum a podle čeho a jak toto datum potom slučovat, když bych chtěl sloučit a sečíst např. všechny záznamy za rok 2014.


Díky za radu

Editoval hdplot (1. 9. 2015 14:02:55)

Offline

#2 28. 8. 2015 10:42:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Sumarizace za určité období - VYŘEŠENO

Tohle by mělo být zahrnuto v základním výběru těch tří různých tabulek nejlépe před sloučením. Datum je v podstatě číslo, takže dotaz musí být na tabulku a sloupec s datem a data musí být větší než minimum a menší nežli maximum.
     Dá se postavit filtr. Jinou cestou by bylo načtení do Calcu kde lze použít databázové funkce. To však není přímo práce v Base. Data se musí do Calcu načíst.
     Z Vašeho popisu není vidět, jestli po sloučení jsou finanční hodnoty v jednom stejném sloupci jako průběžný výsledek (cash flow), nebo jestli používáte relační propojení (relaci).
     V každém případě máte možnost buď na počátku odfiltrovat datumy mimo období, nebo dodatečně odečíst položky z menších a větších dat. Totéž lze udělat s výslednou tabulkou.


     Ještě můžete použít výpočet typu "alias" - Příklad užití výpočtu ALIAS


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 28. 8. 2015 13:15:31

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 112

Re: Sumarizace za určité období - VYŘEŠENO

Vytvorte (alebo doplnte do aktuálneho) dotaz v ktorom bude zahrnutý dátum a v parametre dátumu dáte priamo rozsah potrebného dátumu napr. 1.1.204.-.31.12.2014 (ale akýkoľvek iný rozsah), prípadne použite funkciu "input box" (do kritéria dáte dvojbodku a názov aktuálneho stĺpca)... potom pri spustení dotazu sa dotaz opýta na požadovanú hodnotu.

Offline

#4 1. 9. 2015 14:01:10

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Sumarizace za určité období - VYŘEŠENO

Tak jsem použil variantu filtru podle datumu v prvním dotazu a sumarizační dotaz zůstal tak, jak byl původně. Tedy na konci sčítám už je skutečně relevantní záznamy. Díky za radu

Offline

Zápatí