Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 1. 2015 15:36:41

jkucera70
Člen
Registrace: 31. 1. 2012
Příspěvků: 29

Automatická změna synonym

Ahoj, nevíte někdo o nějakém rozšíření, které umí pozměnit v textu podobná slova. Např. máma za matka, prase = vepř atd.? Mám namysli jednotlačítkové řešení, které v textu najde z databáze synonym slova a automaticky je přepíše.
Děkuji

Offline

#2 19. 1. 2015 19:57:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Automatická změna synonym

Někde jsem viděl něco takového, ale je to dost dlouho. Pokud by existovala solidní databáze, šlo by to zřejmě snadno postavit jako makro.
     Jako nouzové řešení by šlo použít automatické opravy, ale ty mají dost omezené množství položek. Je to problém podobný překladovému slovníku. Často existuje více variant a proto pomocí automatických oprav lze řešit jen velice omezené množství hesel - navíc jen páry. Také ne všechny 'páry' by se měly proměňovat. Takže se musí velice opatrně takto přispůsobenou databázi zapínat a vypínat.


     Pokud se tím někdo zabýval, tak jedině snad ing Patierik. Technicky to problém asi není, ale jak jsem už uvedl. Ta databáze je slabé místo. Někdo jí musí postavit a dát k dispozici.

     
     Ale silně pochybuji, že by to byla jednoimpulzová - automatická varianta. Musí se vyhodnotit statistické vyskyty slov. Často jsou texty autorem frázovány - používají některá zájmena stále dokola, podobně příslovce a tak dál. Často je řešením pouze změna struktury (obsahu) věty, nebo celého odstavce.
     Představte si varianty "jestliže", "pakliže", "když" a "pokud". Tvar je vázán také na typ obsahu textu. Některé tvary mohou v textu být obsažené - ale zřejmě v různém poměru. Správně by se měly všechny toto varianty spočítat, vydělit čtyřmi a "prostřídat".
     Nepochybuji o tom, že by to byla hovadina. Tvar musí být v relaci k tématu a stylu. Také je zřejmé, že i mnoho stejných typů výrazů - byť dobře prostřídaných může ukazovat na určitou vyjadřovací jednoduchost autora.


     Řešením je jenom dotaz podobný dialogu pro opravy pravopisu. Výběr možností a upozornění, že některá slova jsou zastoupena v nepřiměřením množství. Proto o nějakém jednom "kliknutí" vůbac neuvažujte.

Editoval neutr (19. 1. 2015 20:19:14)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí