Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 9. 2014 10:33:31

fox111
Člen
Registrace: 2. 9. 2014
Příspěvků: 1

Problém s písmem Droid Sans

Zdravím, používám Linux Mint 17 (64-bit) s Mate 1.8.1). Jako systémový font používám Droid Sans. S tímto fontem ale zdá se má OpenOffice i LibreOffice (empiricky vyzkoušeno na obojím) problém při zobrazování českých znaků v systémových nabídkách, viz screenshot: screenshot.

S tímto fontem ale v žádné jiné aplikaci problém není. Nechci měnit systémový font, ten je imho v pořádku. Lze OO nějak přesvědčit ke správnému použití tohoto fontu?

Díky za odpovědi.

Offline

#2 2. 9. 2014 11:54:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Problém s písmem Droid Sans

Já jsem podobný problém našel také. Sice určitě šlo o jiný font a dělal jsem pod WXP pokusy s textovými řetězci. Tam ten problém spočíval v užívání funkce ASC. Použil jsem makro pro převod na funkce Calcu CODE a CHAR. Tím jsem to odstranil. Prostě funkce ASC (Basic) mi 2 znaky vůbez nezobrazila. Mám dojem že to bylo š, nebo č a pak tuším ještě ů, nebo ú.
     Problém je v tom, že Linux používá jen UNICODE a UTF 8 - v normách pro národní prostředí je značná propast. Koukal jsem na Wikipedii a tam je zřejmé, že by snad mělo pomoci UTF 16 které snad pojkrývá všechna různá národní prostředí. Ovšem článek je staršího data a je docela dobře možné, že tuto chybu dělá právě UTF 16. Chyba na mém systému byla na 32-bitech a jde tedy o vlastnost LO, a možná i AOO přestože bych měl mít zabudovanou sadu ASCII. Stalo se mi to na nejnovějším LO 4.3. Před tím to fungovalo dobře.
     Nejsem na takový problém dost fundovaný, ale domnívám se, že by změna fontu nepomohla. Ale stejně by to chtělo dát dotaz asi do příslušného fóra na LINUXU.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí